ЗДРАВО И УКУСНО
Домаћи КЕЧАП без конзерванса - Готов за 30 минута, а 100 пута је укуснији од куповног
Припрема је врло једноставна
У свету брзе хране и комерцијалних производа, тешко је пронаћи природне и здраве алтернативе које не садрже конзервансе. Ако сте љубитељ свежих, домаћих намирница и желите да уживате у природном кечапу који не само да је укусан, већ и здрав, прави рецепт за домаћи кечап без конзерванса је прави избор за вас. Овај једноставан и укусни рецепт доноси вам све предности домаће припреме и савршено се уклапа уз разна јела, од роштиља до пица.
Састојци:
- 1 кг зрелих парадајза
- 1 велика црвена паприка
- 1 велика црна паприка (или још једна црвена, ако волите слађи кечап)
- 1 средњи црни лук
- 4 чена белог лука
- 2 кашике шећера (можете користити и мед за здравију варијанту)
- 2 кашичице соли
- 1 кашичица млевеног црног бибера
- 1 кашичица сушеног оригана
- 1 кашичица сушеног тимијана
- 2 кашике винског или јабуковог сирћета
- 1 кашика маслиновог уља
Упутство за припрему:
1. Припрема поврћа: Оперите парадајз, паприке, лук и бели лук. Парадајз исеците на четвртине, црвену и црну паприку на веће комаде, а лук и бели лук ситно исецкајте.
2. Кување: У великом лонцу загријте маслиново уље на средње јакој ватри. Додајте исецкани црни и бели лук, и пржите док не постану мекани и мирисни. Затим додајте исецкане паприке и парадајз. Кувајте све заједно око 30 минута, повремено мешајући, док поврће не омекша.
3. Блендање: Када је поврће мекано, скините лонац са ватре. Користите штапни миксер да изблендирате смесу док не постане глатка. Ако немате штапни миксер, можете користити обичан миксер, али пазите да смеса буде потпуно хладна пре него што је пренесете у миксер.
4. Сифонирање и кување: Смеса може бити мало течна, па је потребно да је процедите кроз ситно сито да бисте уклонили кожицу и семе. Вратите процењену смесу у лонац и додајте шећер, со, бибер, оригано, тимијан и сирће. Кувајте на лаганој ватри још 30-40 минута, повремено мешајући, док се кечап не згусне према вашим жељама.
5. Складиштење: Када је кечап постигао жељену густину, прелијте га у стерилизоване стаклене тегле док је још врућ. Затворите тегле и оставите их наопачке док се не охладе. Чувајте у фрижидеру и користите у року од неколико недеља.
Савети за савршен кечап:
- За додатни укус, можете додати мало млевеног чилија за благу зачињеност.
- Ако преферирате слађи кечап, повећајте количину шећера или меда.
- Експериментишите са зачинима као што су кумин или цимет за различите варијације.
Домаћи кечап без конзерванса је не само здравији, већ и много укуснији од куповних варијанти. Уз овај рецепт, можете уживати у природном укусу који ће унапредити ваше оброке и пружити вам задовољство припреме хране са љубављу. Сада када знате како да направите свој кечап код куће, нећете се враћати на комерцијалне производе!