Ако правите ПОСНУ СЛАВУ, ово МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ - Ево како да изаберете САМО НАЈСВЕЖИЈУ РИБУ
Црвени унутрашњи органи један су од знакова свеже рибе.
Време слава је почело, а усред инфлације домаћини морају добро да се припреме због драстичног пораста цена. Крсна слава у Србији представља за већину становништва најважнији догађај у календарској години. Упркос кризи, домаћини неће штедети своје новчанике. Трпеза мора да изгледа што богатије, била она посна или мрсна и гости морају да буду сити. У зависности од тога да ли је посна или мрсна слава у питању, укупна цифра потребна за припремање трпезе варира. Како је цена рибе раније била већа од цене меса, за посну славу је раније било потребно издвојити и више новца. Данас су се цена меса и рибе готово изједначиле.
Сутра је Свети краљ Милутин, највећи СРПСКИ КТИТОР и задужбинар - Ако изговорите ове МОЋНЕ РЕЧИ десиће се чудо
Ако ПИЈЕТЕ ВОДУ СА ЧЕСМЕ, овако ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНА - Штетне материје се ЛАКО ПРИМЕТЕ, само једно урадите
Љубомир Пејчић, стручно лице Риболовачког савеза Војводине и дипломирани еколог за Блиц, објашњава да пре свега треба избегавати куповину рибе на црно.
- Купујте у рибарницама или од рибара за кога знате да има дозволу и да ради легално. Привредни рибари могу да бацају мреже само на Сави, Дунаву и Тиси. Ако знате да је риба са канала, акумулација или других река, сем што није здравствено безбедно, учествујете и у рибокрађи - каже Пејчић.
Риба која није свежа обично има мутне очи и скоро беле шкрге. Одају је јачи и непријатни мирис, месо јој је тврђе и крљушти се лако скидају. Када се чисти, ако се ребра одвајају од бокова, вероватно није свежа. Ако је већ покварена, када се исече, боја меса јој је модра, тако месо мутне боје и мекане текстуре би требало избегавати. Филетирано месо код свеже рибе мора бити чврсто и еластично, глатке површине, прозирне и сјајне боје.
Свежа риба има светлу кожу која се прелива у дугиним бојама, а на њој је присутна прозирна слуз. Што је пигментација на кожи блеђа, то је риба старија.
- Рибу са млечном бојом очију и зеницом сиве боје требало би заобићи, јер је сигурно покварена. Шкрге исто морају бити свеже црвене боје, као и кожа која мора да се пресијава, а крљушт да буде чврсто уз тело. Ако стиснете рибу и онда се врати у првобитан положај значи да је још еластична, односно свежа - каже Игор Галовић, новосадски ветеринар, али и пасионирани кувар.
Црвени унутрашњи органи препознатљиви су знак свеже рибе.