ОВАКО СЕ ПРАВИЛНО СЕЧЕ СЛАВСКИ КОЛАЧ: Свештеник објаснио и указао на грешку коју сви правимо!
Свака православна породица у Србији има свог свеца заптитника чији дан обележава једном годишње као крсну славу.
Ритуали овог давног обичаја мењали су се вековима, а суштина саме славе, да се породица окупи око славског колача, уз жито и вино остала је до данас иста.
– Крсна слава је обележавање дана светитеља и заштитника једне породице. То повезује цркву и дом. Онда госте позивамо кући. Молимо се за претке и чувамо близње. То личи на литургијско окупљање – рекао је свештеник Вук Јовановић за Курир телевизију.
Сви гледају у "РУЖНИ" детаљ СНЕЖАНЕ БОРЈАН на утакмици Србије у Дохи: Кошта 1200 евра, МУШКАРЦИ згрожени
ЈЕЛЕНА КАРЛЕУША на профилу ПОЗНАТОГ ДИЗАЈНЕРА! У потпуно ПРОВИДНОМ корсету певачица парира СВЕТСКИМ ЗВЕЗДАМА (ФОТО)
Он је указао и на посебан значај сечења славског колача.
– Хлеб,славски колач се исече крстообразно. Пољубимо и кажемо “Христос је међу нама” и “Јесте и биће”. А ту сви грешимо или заборавимо то да кажемо. Христос је оно што нас уједињује и његова љубав према човечанству. И најважније је да нам живот буде, не само промењен, него и оплемењен – каже Јовановић.
Славка трпеза незамислива је без славског колача, који домаћице месе са пуно пажње и љубави. Данас је почео велики Божићни пост, те вам ми доносимо рецепт за посни славски колач, који ће успети и онима са мање искуства. Биће мекан и укусан да ће све присутне за столом сигурно одушевити.
Састојци:
- 1 кг оштрог брашна
- 450 мл киселе воде
- 1 свеж квасац
- 100 мл уља
- 4 кашичице шећера
- 2 кашичице соли
Припрема:
Сједините све састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте. Премажите плех уљем, затим га поспите брашном у танком слоју (пожељно је да буде округли плех). Нарасло тесто премесите на побрашњеној површини па га убаците у плех. Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у загрејаној рерни на 200°Ц.