НИЈЕДНА ПЕКАРА НЕ ПРАВИ ОВАКО УКУСАН ХЛЕБ: Тајна је у 1 САСТОЈКУ, кашика ове намирнице и БИЋЕ МЕКШИ НЕГО ИКАД
Уз овај рецепт чак и они који не једу хлеб ће га пробати.
Израда укусног домаћег хлеба, са хрскавом корицом и меком средином, заправо може бити прилично једноставна.
Све што вам треба су прави састојци и мало труда.
Ево шта једе НАТАША БЕКВАЛАЦ да би изгледала перфектно: "Ја волим здраву храну", а у тањиру све зелено
Техника ЗА ЧИШЋЕЊЕ КАМЕНЦА: Овај трик скида мрље проверено, а славине и ПЛОЧИЦЕ БЛИСТАЈУ као да су нове
Састојци:
- 700 г меког брашна
- 30 г свежег квасца (7,8 г сувог )
- 400 мл млаке воде
- 1 кашика шећера
- 1 кашика соли
- 2 кашике уља
Припрема:
Квасац измрвите у млакој води, додајте шећер и промешајте. Затим ставите пола мере брашна и добро варјачом промешајте, биће ретко и треба да је без грудвица. Додајте затим остатак брашна и со, опет добро умешајте.
Тесто ће бити мекано и лепљиво, али тако треба. Поуљите одозго па горњу страну ставите доле и премесите руком. Поклопите крпом и оставите да одмара од 30 минута до 60 минута, колико вама одговара док нешто друго радите, не морате се стриктно придржавати минутаже. Ако остане и дуже од сат времена није страшно.
Поспите сто брашном па истресите тесто и премесите. Сада ће тесто бити фино мекано али се неће лепити за руке. Растањите га мало рукама у правоугаоник, а онда оклагијом развуците у правоугаоник отприлике димензија 40 x 25 цм.
Сада увијте, као штрудлу ужу страну. Стисните почетак да не би било ваздуха између и све онда увијте. Пребаците у премазану уљем тепсију. Можете пећи и у дубљем плеху 30 x 20 цм.
Када пребаците исеците ножем укосо цртице, тако вам хлеб неће одозго попуцати, имаће где да расте. Када све то урадите оставите 5 минута да одстоји па укључите рерну да се загреје на 200 степени.
Таман нека тесто одстоји још колико се рерна угреје. Када се рерна угрејала ставите хлеб да печете у рерну на нижу преграду.
Тако вам неће одозго изгорети, а ни од доле. Пеците неких 40 минута, зависно од рерне. Ако нисте сигурни да ли је печен узмите чачкалицу, штапић за разњиће, може чак и нож па са стране прободите. Ако изађе сухо готов је, ако има на штапићу и мало нечега лепљивог оставите још пет минута да се пече.
Печен хлхеб извадите из плеха да се хлади. Ако желите хрскаву корицу само оставите да се хлади. Ако вам се учини када пипнете да је претврдо премажите танко уљем одозго и поклопите крпом па тако хладите, корица ће тад мало да одпусти али неће потпуно изгубити хрскавост.
Не стављајте у кесу докле год је и мало топао. Преко ноћи ставите у кесу да остане мекан, ако га преостане.