Славско ЖИТО за СВЕТУ ПЕТКУ спрема се ИСКЉУЧИВО на овај начин - По овом СТАРИНСКОМ РЕЦЕПТУ правиле су га СРПСКЕ ДОМАЋИЦЕ пре много деценија
Припрема жита, односно кољива за славу у свим крајевима Србије је иста – кувану пшеницу требало би помешати са шећером и орасима, и додати ароме које ће незаобилазном делу славске трпезе дати неодољив укус.
Жито је незаобилазан део славске трпезе. Постоји много начина да домаћица припреми славско жито.
Иако се у први мах чини да су сва славска жита идентичног укуса, ако му додате један нови састојак, ваше жито ће добити потпунији укус, ваши гости ће бити одушевљени.
Састојци за славско жито:
500 грама пченице белије
400 грама кристалног шећера
400 грама млевених ораха
2 кесице ванилин шећера
1/2 плода мускатног орашчића
Припрема:
Пшеницу је најбоље потпопити вече пре припреме у води. Кувати дуже и након кувања добро процедити. Додати пшеници шећер и остале додатке из састојака. Наше баке пшеницу пре нису млеле за славско жито, већ је била у целом зрну.