Ставио је СОДА БИКАРБОНУ у МЛЕВЕНО МЕСО! Шеф кухиње открио НЕВЕРОВАТНЕ разлоге за ово!
Погледај (и пробај) о чему је реч
Пржење млевеног меса може да се баш одужи, јер се обично отпусти доста воде, а дугим динстањем јунетина или свињетина постају гумасте.
Међутим, знаш ли како да из млевеног меса, било јунећег, свињског или мешаног добијеш највише, пуни укус који ће бити чисти ужитак, без да се ишта изгуби? Ако твоја метода не укључује додавање соде бикарбоне месу, очито је одговор „не“.
БРЗО И ЛАКО: Домаће средство за ЧИШЋЕЊЕ РЕРНЕ од мрља и прљавштине до најситнијих детаља!
Један ТАТА открио методу ЧИШЋЕЊА ПЕГЛЕ и добио овације - трик је ФЕНОМЕНАЛАН (ФОТО)
Потребно је да на око пола килограма меса поспете трећину кашичице соде бикарбоне и лагано промешате, па оставите да одстоји 15-ак минута. Затим месо упржите у тигању на средњој температури.
Шеф кухиње на свом инстаграм профилу "The генетиц chef" otkriva и начин на који растопите прстохват соде бикарбоне у мало воде, а затим то умешате у сирово млевено месо и оставите да одстоји најмање 15 минута (али не више од 45 минута) пре кувања.
Трик је у простој хемијској реакцији - сода бикарбона подиже пХ вредност меса и тиме спречава прејако везивање протеина у месу. Управо захваљујући томе се не истискује вишак воде. Зато и месо остаје мекано, а добија лепу браонкасту боју.
Исто можете применити и на месо сецкано на комадиће, као за гулаш, на пример. Рачунајте да на сецкано месо треба нешто више соде бикарбоне - око 1 кашичице на пола килограма. Није лоше ни да се сода прво помеша са пар кашичица воде јер ћете је тако лакше распоредити по месу.