Стучњаци открили: Ово је препоручена КОЛИЧИНА ЦРВЕНОГ МЕСА коју можете конзумирати у једном дану
Прво треба јасно нагласити шта спада под црвено месо.
Ни једна намирница није толико пута покренула расправу у медицини и кулинарству као што је то црвено месо - колико га смемо јести, за што је добро, а за што лоше, може ли претерана конзумација утицати негативно на здравље срца - само су нека од често постављаних питања, а у овом тексту стручњаци доносе одговоре на њих.
Прво треба јасно нагласити шта спада под црвено месо. Стефан Копецки, кардиолог, каже да постоји неколико врста - говедина, телетина, јагњетина, дивљач и козје месо. Свињетина је према нутритивном саставу црвено месо, али у кулинарству често спада под бело. Копецки каже да се ове врсте сврставају у три категорије: млевено месо, прерађено месо и задња категорија је комад меса у "природном" облику попут одреска.
ЕВО КОЛИКО ПУТА ДНЕВНО ЈЕ НОРМАЛНО ВРШИТИ НУЖДУ - Лекар одговорио на често постављено питање
Најлакши начин за чишћење ЗАГОРЕЛИХ ПОСУДА ЗА ПЕЧЕЊЕ је уз помоћ КОКА-КОЛЕ! Ево шта треба да урадите
МОРА ДА ПАЗИ: Излечила се од КОРОНЕ, а сад је Емина Јаховић открила ШТА ради да ОЈАЧА организам! (ФОТО)
- Није прерађено, нема никакве додатке. Ако већ једете црвено месо, бирајте га у овом облику - рекао је.
Зашто се црвено месо уопште сматра лошим? Једињења која се налазе у црвеном месу узрокују упалу и иритацију нашег телесног ткива.
- То је мања иритација, али се с годинама "збраја" и доводи до разних проблема - објаснио је Копецки и додао како може доћи до оштећења слузнице артерија:
- То, пак, доводи до атеросклерозе, срчаног и можданог удара. Може доћи и до Alchajmerove болести - каже нутрициониста, и истиче како ово нису једине лоше стране црвеног меса. Ако га једете свакодневно, повећавате ризик од стварања споја - триметиламин Н-оксид - који је повезан с болестима срца. С њима се слаже и колегица Џенифер Хајте, професорка медицине. "
- Прерађено месо повезано је са срчаним болестима, раком и дијабетесом. Истраживања су показала да они људи, који ретко конзумирају црвено месо, имају мање шансе од развијања ових болести - рекла је.
Колико је онда црвено меса дозвољено уносити да останемо здрави? Све зависи о категорији црвеног меса, како тврди Копецки. Млевено месо и прерађено би требало избегавати, а може се конзумирати оно у целости попут одреска - али не више од 85 грама дневно, односно 595 грама недељно.
- Многи пацијенти ми кажу да месо једу два или три пута недељно и то углавном одрезак, али треба узети у обзир које је величине одрезак. Углавном има око 500 грама што је мало мање од препорученог недељног уноса.
- Стручњаци су нагласили да је препоручена количина уноса једнака и за мушкарце и за жене, преноси HuffPost. Иако неки људи сматрају да је избацивање црвеног меса из исхране ригорозно јер човек је, како кажу, јео месо од свог настанка, Копецки наглашава да тада није било прерађевина, хормона, додатака код узгоја и сличних штетних ствари које постоје данас у месној индустрији, те да је нормално да се исхрана кроз столећа мењала.