ГЕНИЈАЛНО! Ево шта ће се ДЕСИТИ ако пре СЕЦКАЊА ставимо ЦРНИ ЛУК у ФРИЖИДЕР!
Супер идеја
Одличан трик. Црни лук је јединствено поврће - изгледа да растужује човека. Већини људи сузе несавладиво потеку свега неколико секунди пошто га расеку.
Научнике је годинама занимала ова особина црног лука. Његовим проучавањем, открили су да се у црном и белом луку одвија исти хемијски процес, али са различитим резултатом.
ФИЛМСКА ПРИЧА О ЖИВОТУ ФАТАЛНЕ СРПКИЊЕ! Била је лепша и од Софије Лорен, а Кери Грант је ЛУДЕО за њом!
КО БИ РЕКАО ДА ЈЕ ОВАКВА? Марија Килибарда показала ПРАВО ЛИЦЕ! Коментари пљуште, људ не верују!
ОВО НИЈЕ СМЕЛО ДА СЕ ДЕСИ! Испливала слика Кејт Мидлтон коју НИКО није смео да ВИДИ! Скандал на помолу?
И црни и бели лук су чланови породице љиљана - групе цветница која укључује крин са његовим високим, раскошним цветовима сличним труби. Црни и бели лук су биљке луковице. Кад се извади из земље бујни млади црни лук, са врхом налик на траву, може се видети мала главица лука која се скривала испод земље.
Кад се сецка или гњечи главица белог лука, један посебан ензим долази у додир са другим хемијским састојком у белом луку. Тај ензим преобраћа овај хемијски састојак у алицин. Алицин је материја која даје белом луку онај љути мирис који остаје на прстима и у даху. Исто тако, кад се засече црни лук, почиње да делује ензим који је скоро исти као онај који ствара алицин у белом луку.
Овај ензим реагује са једним хемијским састојком у црном луку и ствара други хемијски састојак, који се зове лакримални фактор.
Овај хемијски састојак добио је име по сузним жлездама, које се зову лакрималне жлезде. Сићушне капи лакрималног фактора, невидљиве голом оку, лете до очију особе која сецка црни лук, због чега очи почињу да пецкају и сузе.
Научници су размишљали о томе зашто бели лук ствара алицин, а црни лук лакримални фактор. Претпоставка је да је то једна врста одбрамбеног механизма.
ДРАМА НА МОРУ: Најпопуларнија српска водитељка ЈЕДВА извукла ЖИВУ ГЛАВУ - ГУШИЛА СЕ, реаговала ХИТНА!
Не очекујте да вам се у животу деси ЧУДО! ЗГРАБИТЕ ГА САМИ! Наша славна песникиња има рецепт за ТО!
АКО ВОЛИТЕ ЋУФТЕ, ОВЕ ТРИКОВЕ МОРАТЕ ЗНАТИ: Комбинујте ДВЕ врсте МЕСА и додајте ОВО - укус је ПРЕЛЕП!
Алицин убија не само бактерије, већ и гљивице. На тај начин може да заштити главицу белог лука од труљења. А лакримални фактор већ при првом, кобном, љутом залогају може да спречи радознале животиње да поједу млади црни лук.
Закључак је - држите лук у фрижидеру и мање ћете плакати!