Како лако препознати ДОМАЋИ и УКУСАН парадајз - немојте више да вас варају и да вам продају безукусну пластику
Једна од омиљених летњих намирница редовно је на трпезама, али није сваки парадајз укуса. Ово су главни начини да установите разлику.
Лето је доба када уживамо у свежем сезонском поврћу, а парадајз је незаобилазан део наше исхране. Иако супермаркети могу имати ограничен избор, пијаце су преплављене разноврсним врстама парадајза.
Међутим, како препознати прави, домаћи парадајз и избећи онај „вештачки“ без укуса? Искусне домаћице већ знају покоји трик, а у наставку делимо неколико савета како да изаберете најукуснији парадајз и обогатите своје оброке овим здравим поврћем.
1. Избегавајте парадајзе с “чашицом” на вршку
– Осим ако није реч о специјалним сортама као што је „воловско срце“, парадајз са чашицом на врху обично није домаћи.
2. Неуниформисани изглед
– Природни парадајз често има бразде и мале неправилности. Ако парадајз изгледа превише савршено, вероватно је из пластеника.
3. Разноликост у изгледу
– Тражите асиметричне, квргаве парадајзе различитих величина. Ови знакови често указују на домаћи узгој.
4. Земљани мирис
– Добар парадајз можете препознати по пријатном, земљаном мирису.
5. Зрелост на додир
– Кожа парадајза не би требала бити превише тврда. Мекши плодови обично су зрелији и укуснији.
6. Листови близу петељке
– Идеалан парадајз има благо жућкасто-браонкасте листове близу петељке, што је знак да је недавно убран.
7. Несавршен изглед
– Парадајз који изгледа савршено као из рекламе често нема правог укуса. Визуално савршени плодови могу бити разочаравајући у погледу укуса.
Користећи ове савете и покоји трик, лакше ћете препознати прави домаћи парадајз и уживати у његовом пуном укусу током лета.