У Војводини се штрудла са маком прави за сваки важнији празник или дан који је посебно обележен у свакој породици. Незаобилазна је посластица за Божић, Ускрс, славу или било која већа породична окупљања, а може бити и одлична замена за вечеру уз чашу хладног млека или уз чај.
Једноставно, штрудла је симбол правог домаћинског стола и уметност је сваке домаћице.
Ако се ОВАКО будете понашали остаћете БЕЗ ПРИЈАТЕЉА
Ако се ОВАКО будете понашали остаћете БЕЗ ПРИЈАТЕЉА
ОВО је НАЈБРЖИ КОЛАЧ на свету, ПРАВИ се за само 3 минута и ОБОЖАВАЋЕТЕ га!
ПОГРЕШНО ПРИПРЕМАШ ГРАШАК! Овај САСТОЈАК је потребан за НАЈУКУСНИЈУ варијанту!
ПОГРЕШНО ПРИПРЕМАШ ГРАШАК! Овај САСТОЈАК је потребан за НАЈУКУСНИЈУ варијанту!
За штрудлу са маком потребно вам је:
1 кг брашна
150 гр кристал шећера
4 жуманцета (уколико правите посну варијенту ове посластице, избаците јаја)
око 7 дл млека (или воде)
1 квасац
150 гр масти или маргарина (или посног маргарина)
За надев:
600г мака
500мл млека (или воде)
400г шећера
Припрема:
Размутите квасац са мало шећера, брашна и млаком водом и оставите га на топло место да квасац надође.
У просејано брашно додајте растопљен маргарин или маст, шећер, жуманца и мало соли (по жељи можете додати и мало нарендане лимунове или поморанџине коре или орахе), додајте дигнути квасац и умесите тесто. Прекријте га крпом и оставите да нарасте.
Када тесто нарасте, поделите га на пола или на три дела, а затим сваки део развијте оклагијом.
Пре него што тесто развијете, скувајте надев:
Мак скувајте са млеком, па помешајте се шећером (по жељи у надев можете додати и суво грожђе или ситно сецкане орахе).
Развијено тесто премажите танко маргарином, а затим надевом, савијте у штрудлу и оставите око 15 минута да "кисне".
Затим је ставите у намазан плех, премажите беланцем и пеците сат времена на температури од 220°Ц. На крају печења, док је јос врућа, поспите је шећером у праху.
Зверка ПОСТАО ОТАЦ, његова ФОТОГРАФИЈА са бебом ће те РАЗНЕЖИТИ, а ЖЕНА му је права ЛЕПОТИЦА!
Зверка ПОСТАО ОТАЦ, његова ФОТОГРАФИЈА са бебом ће те РАЗНЕЖИТИ, а ЖЕНА му је права ЛЕПОТИЦА!