Ако видите ОВО на кромпиру, знајте да је ПУН ТОКСИНА: Не једите га НИ СЛУЧАЈНО, ако има ОВАЈ ДЕТАЉ
Неоргански кромпир се лако препознаје
Сигурно стално слушате да треба избјегавати неорганску храну јер је прскана и пуна хемије, као и да неке биљке апсорбују више пестицида и штетних материја од других.
И, то је истина. Оно што је јако битно да знате је да што је већи ниво штетних материја у храни, то је и већи ризик по здравље.
НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ОБИЧАЈ: Ево шта би требало да урадите на БАДЊЕ ВЕЧЕ, везано је за ЦРНИ ЛУК
ПОПИЈТЕ ОВО ПРЕ ЈЕЛА И НЕЋЕТЕ СЕ "ПРЕЈЕСТИ": Укусна мешавина која утоли глад, а не гоји (РЕЦЕПТ)
Неоргански кромпир се лако препознаје
Међутим, како да препознамо да ли је нека биљка органска или неорганска, и шта кажу стручњаци?
Када је у питању кромпир, пољопривредници ће вам рећи да избегавате да купујете и једете неоргански кромпир, јер садржи пестициде (супстанце или смеше супстанци намјењене за превенцију, уништавање, сузбијање или смањење количине штеточина), хербициде (хемијска једињења за уништавање биљака) и фунгициде (хемијска средства за сузбијање раста и уништавање гљивица).
Органски кромпири могу да проклијају, за разлику од неорганских
Питање које се, сасвим логично намеће, како препознати неорганске кромпире?
Врло је једноставно, кажу стручњаци. Неоргански кромпири не могу да проклијају.
Наравно, много је боље да користите органске кромпире, јер неорганске није могуће опрати и очистити, јер су хемикалије апсорбоване у толикој мери да, самим тим, тај поступак ништа не решава.
Зелена кора на кромпиру може да буде знак да у поврћу има токсичне супстанце.
Наиме, прво што треба нагласити је да је стварање зелене боје на кори кромпира природан процес. Када је ова намирница изложена светлости, почиње да се производи хлорофил, зелени пигмент који многим биљкама и алгама даје њихову боју.
Због тога се и боја коре кромпира мења од жуте или светло браон ка зеленој. На кромпиру који има тамно браон боју коре теже је приметити зелену боју, али ћете то најбоље видети када загребете или ољуштите део коре – ако испод коре приметите зелене трагове, то значи да је почео да се развија токсин.
Треба нагласити још једну ствар – хлорофил који даје зелену боју кромпиру је потпуно безопасан и налази се у многим намирницама које свакодневно једемо, али овде је опасна друга супстанца – соланин.