ЗА СРЦЕ, МРШАВЉЕЊЕ... Ову намирницу сви узимају здраво за готово, а нису свесни КОЛИКО је благотворна!
Није на одмет знати...
Блитва је нискокалорично поврће са високим садржајем магнезијума, гвожђа, калијума и витамина А, Ц и К, а ово тамнозелено лишће иначе спада ред врло храњивих састојака у људској исхрани које има многоструке добробити за наше здравље. Осим што чува здравље људскоа срца, блитва се брине о нивоу шећера у крви, чува кости, брине о систему за варењ и пробави...
Иако се кељ често сматра краљем зелениша, блитва има подједнако импресиван низ својих нутритивних добробити. Припада породици Chenopodioideae, у коју спадају репа и спанаћ, узгаја се широм света, а пореклом је са Медитерана и цењена је због своје способности да расте на сиромашним земљиштима јер не тражи много воде и светлости.
ОГЛЕДАЛО ДУШЕ: Шта БОЈА ОЧИЈУ говори о вама - смеђе имају ЕНЕРГИЧНИ, зелене ЕМПАТИЧНИ људи!
СПАС! Оловком је притисла ОВУ тачку на ушима и решила се проблема који мучи СВЕ ЖЕНЕ! (ВИДЕО)
Због ових ГРЕШКИ приликом прања КОСА се још више МАСТИ: Ево како да ти што ДУЖЕ остане ЧИСТА
Добар извор калцијума, магнезијума, бакра, цинка…
Постоје многе врсте блитве, од којих неке имају шарене стабљике и жилице у нијанси драгуља, што ово поврће чини посебно пријатним за око. Штавише, њено лишће и стабљика пружају обиље витамина, минерала и моћних биљних једињења. Само 1 шоља (175 грама) обарене блитве садржи:
- 35 калорија
- Протеини: 3,3 грама
- Угљени хидрати: 7 грама
- Влакна: 3,7 грама
- Витамин А: 214 одсто референтног дневног уноса (РДИ)
- Витамин Ц: 53 процената
- Витамин Е: 17 одсто
- Витамин К: 716 процената
- Калцијум: 10 одсто
- Бакар: 14 процената
- Магнезијум: 38 одсто
- Манган: 29 процената
- Гвожђе: 22 одсто
- Калијум: 27 процената
- Дневна доза витамина А, К, Ц
Као што видите, мала порција барене блитве покрива нашу дневну потребу за витаминима А и К и готово испуњава дневни унос витамина Ц. Штавише, блитва је добар извор калцијума, магнезијума, бакра, цинка, натријума, фосфора и витамина Е. Ова зелена храна није препуна само хранљивих састојака, већ је и изузетно погодна за мршављење.
Антиоксиданти боре се против болести срца и рака плућа
Блитва је такође богата антиоксидансима, који се боре против слободних радикала у нашем телу који могу довести до одређених болести, укључујући бета-каротен и флавоноиде, што може помоћи у спречавању одређених стања попут болести срца и рака плућа. Многи антиоксиданти у блитви укључују полифеноле, витамин Ц, витамин Е и каротеноидне биљне пигменте, као што је бета-каротен. Ове хранљиве материје помажу у заштити ћелија од оштећења слободним радикалима. Исхрана са високим садржајем антиоксиданата у блитви може смањити наше шансе за развој одређених хроничних болести. На пример, у прегледу 18 студија, људи са највећим уносом бета-каротена имали су знатно мањи ризик од развоја рака плућа од оних са најмањим уносом.
Блитва садржи неколико флавоноидних антиоксиданата, укључујући кверцетин, кемпферол, рутин и витексин. Каемпферол је моћно антиинфламаторно једињење које такође може имати антиканцерогена својства. Истраживања показују да витекин, још један флавоноид који се налази у блитви, може да помогне у борби против срчаних болести, снижавањем крвног притиска, смањењем упале и спрелавања згрушавања крви.
Богата је влакнима
Блитва је богата влакнима, важним хранљивим састојцима који могу помоћи у одржавању тежине, смањити ризик од одређених врста карцинома и промовисати здравље срца. Влакна су незаменљиви хранљиви састојци који имају многе важне функције у нашем телу. На пример, храни корисне цревне бактерије, подстиче редовно пражњење црева, помаже у одржавању здравог нивоа холестерола и успорава варење, стабилизујући ниво шећера у крви. Само 1 шоља (175 грама) куване блитве даје око 4 грама влакана, што је 15 одсто дневних потреба организма. Исхрана богата влакнима пружа бројне здравствене бенефите, јер људи који сетако хране имају ниже стопе рака дебелог црева, рака желуца и болести срца, као и знатно нижу телесну тежину од оних који конзумирају храну сиромашну влакнима.
Одличан извор витамина К
Витамин К је група једињења растворљивих у масти, укључујући витамин К1 (филокинон) и витамин К2 (менакинон). Блитва је, на пример, богата К1 витамином. Само 1 шоља (175 грама) куване блитве нуди 716 процената дневних потреба овог витамина. Витамин К је укључен у многе важне процесе у вашем телу. На пример, потребан је за згрушавање крви и разне ћелијске функције. Такође је неопходно за здравље костију. Нашем телу је потребан за стварање остеокалцина – протеина који учествује у формирању и одржавању костију. Низак унос витамина К повезан је са повећаним ризиком од остеопорозе и прелома. С друге стране, људи који конзумирају храну богату К витаминима имају већу минералну густину костију и ниже стопе остеопорозе.
Може да смањ резистенцију на инсулин и шећер у крви
Блитва је богата влакнима и антиоксидантима, што може да побољша контролу шећера у крви и смањи ризик од дијабетеса. Препуна је хранљивих састојака који могу да смање шећер у крви, а влакна блитве помажу у одржавању здравих нивоа глукозе у крви. Храна богата влакнима помаже успореној пробави, што смањује брзину апсорпције шећера у крвоток, спречавајући повишени шећер у крви и стабилизујући ниво глукозе. Влакна такође помажу у смањењу инсулинске резистенције, стања у којем ћелије престају да реагују на инсулин, а инсулинска резистенција повезана је са већим ризиком од дијабетеса, болести срца и гојазности. Конзумација поврћа богатог влакнима, попут блитве, може да побољша симптоме код дијабетеса и резистенције на инсулин и смањити шансе да се ове болести уопште појаве.