Сазревају у ЈУНУ, а веома су ЗДРАВЕ! Чај од петељки ТРЕШЊЕ чисти БУБРЕГЕ и помаже код РЕУМЕ, а припрема се на ОВАЈ начин
Трешње су асоцијација на пролеће и лето, а омиљене су већини људи. Поред тога што су укусне, веома су здраве.
У свету све веће свести о здравој исхрани и природном лечењу, један од мало познатих драгуља природе постаје све популарнији - чај од петељки трешања. Иако већина људи можда баца ове петељке након што поједу трешње, оне заправо имају изванредне здравствене предности и могу се претворити у освежавајући и укусан чај.
Истраживали смо зашто је чај од петељки трешања користан за ваше здравље и како га можете једноставно припремити код куће.
Здравствене предности чаја од петељки трешања:
Детоксикација тела: Петељке трешања су богате антиоксидансима који помажу у детоксикацији тијела, елиминирајући штетне материје и слободне радикале. Овај напитак погодује раду бубрега и мокраћних канала, а верује се да може да помогне у избацивању камена у бубрегу.
Пробавно здравље: Чај од петељки трешања може помоћи у подстицању здраве пробаве и смањењу пробавних сметњи попут надутости и затвора.
Смањење упала: Антиоксидативна својства петељки трешања могу помоћи у смањењу упала у телу, што је корисно за особе које пате од разних упалних стања попут артритиса и реуме.
Регулација нивоа шећера у крви: Неке студије сугеришу да чај од петељки трешања може помоћи у регулацији нивоа шећера у крви, што може бити корисно за особе с дијабетесом или предиспозицијом за дијабетес.
Оснаживање имунолошког система: Редовно конзумирање чаја од петељки трешања може помоћи у јачању имуног система, што вам може помоћи да останете здрави и отпорни на болести.
Како припремити чај од петељки трешања
Састојци:
2 шољице петељки трешања
4 шољице воде
По жељи: мед, лимун или други заслађивачи и ароме за укус
Упутство:
Оперите петељке трешања под хладном водом како бисте их очистили од прљавштине и остатака. Ставите петељке трешања у лонац и прелијте водом. Ставите лонац на шпорет и пустите да вода прокључа. Смањите ватру и пустите да петељке трешања лагано кувају око 10-15 минута, или док тешност не поприми жељену боју и укус. Скините лонац с ватре и оставите да се чај мало охлади. Процедите чај кроз ситно сито или газу како бисте уклонили петељке и остатак.
Савети:
Можете додати мед, лимун или друге заслађиваче и ароме по жељи како бисте побољшали укус чаја.
Чај од петељки трешања можете послужити топао или охлађен, у зависности о вашим преференцијама.