ЧЕСТЕ ПРЕХЛАДЕ, ИНФЕКЦИЈЕ И УМОР - Недостатак овог МИНЕРАЛА прави ХАОС у ОРГАНИЗМУ, а ево како да га надокнадите
Има га у овим намирницама!
Цинк је есенцијални нутријент који је неопходан за правилно функционисање имунолошког система и метаболизма. Иако су нам потребне само мале количине, он је најзаступљенији минерал у нашим телима после гвожђа. Довољне количине цинка могу с еуносити путем исхране, а посебно је важно да на то обратимо пажњу у сезони прехлада, вируса и грипа. Наш имуни систем представља армију ћелија и одбрамбених механизама потребних за борбу против бактерија и вируса који могу довести до инфекције, а цинк је изузетно је важан за јачање имунитет.
Који су знаци недостатка цинка?
- честе прехладе и инфекције
- сувоћа и огрубелост коже
- споро зарастање рана, опадање косе (укључујући длаке обрва и трепавица)
- губљење апетита и нагло мршављење
- тешко прилагођавање очију на мрак
- апатично понашање, заборавност и депресивна осећања
- импотенција и неплодност (код оба пола)
По овоме се препознају НАТПРОСЕЧНО ИНТЕЛИГЕНТНИ - Ево како да знате да ли сте и ви међу њима
НА УДАРУ СУ ЧЕТИРИ ЗНАКА - Њих ће највише ПОГОДИТИ КРВАВИ пун Месец који нас очекује у НЕДЕЉУ
ЗАШТИТИТЕ СЕ ОД АМБРОЗИЈЕ - Неколико савета који помажу у критичним ситуацијама, а односе се и на правилну хигијену
Избалансирана и развоврсна исхрана, је најбољи снадбевач организма овим минералом. Цинка највише има у намирницама животињском порекла, посебно у црвеном месу, затим у јајима и млечним производима. Ипак, особе које су се определиле за вегански начин исхране, добрим планом и квалитетно изабраним биљним намирницама богатим овим минералом, могу такође кроз храну унети довољну количину цинка.
Намирнице биљног порекла које садрже највише цинка су: махунарке и (леблебија, сочиво и пасуљ), орашасти плодови (кикирики, индијски орах и бадем). Такође, минерал је присутан, али у мањој мери у црној чоколади и житарицама целог зрна.
Вегански извори цинка су и љуспице нутритивног квасца које имају велику количину цинка са 6 мг по супеној кашики. Такође, само 2 кашике семенки бундеве и 2 кашике сунцокретових семенки посипане преко доручка ће обезбедити 3,5 мг цинка. Додајте шаку индијских орашчића за још 1,8 мг.
Темпех је ферментисани производ од соје и одличан је додатак свакој исхрани због богатства протеина, као и 1,8 мг цинка на 100 г. Ако уживате у јелима од киное или смеђег пиринча, будите мирни знајући да ћете уз сваки оброк уносити 1,6 мг цинка. Додавање житарица попут киное или смеђег пиринча вашој исхрани је одличан начин да додате цинк у своје оброке.
Други извори цинка су хлеб од интегралног брашна, кус-кус, семенке сусама, печени пасуљ, кикирики, овас, семенке конопље, мисо паста, спанаћ, леблебија, сочиво, печурке, ораси и тофу.
Постоји много биљних намирница које обезбеђују цинк, а то су намирнице које се обично конзумирају у целости, биљној исхрани. Ако се придржавате веганске исхране, узимајте храну од целих биљака уместо прерађене хране колико год можете, подржаће ваш унос виталних хранљивих материја.