Чиа семенке склоните се: Откривена нова СУПЕРНАМИРНИЦА - лечи преко 300 болести!
За све поборнике здраве исхране...
Моринга је једна од тренутно најпопуларнијих намирница код људи који уживају у здравој исхрани, а због својих изузетне хранљиве вредности магазин "Тајм" ју је прогласио новом киноом.
Након чија семенки, киное и ашваганде, на тржишту хране се појавила нова "супернамирница" која је одушевила многе поборнике здраве исхране, нутиционисте и фитнес гуруе.
НАЈБОЉИ ЛЕК ЗА НЕСАНИЦУ: 100% природан сок после кога ћете спавати као беба (РЕЦЕПТ)
Реч је о моринги, дрвету која расте у подножју Хималаја и у неким регијама Индије, Африке, Пакистана, Тајланда.
Баш као и друге популарне намирнице, здравствене благодети моринга дрвета су познате у разним културама хиљадама година уназад. Према "Гугл" трендовима, интересовање за морингу је рапидно порасло последњих пет година.
Ова крвна група најгоре подноси стрес, а за то постоји и разлог
Лековита својства моринге
Према студији објављеној у журналу "Phytotherapy Research" кора, сок, лист, корен, семе и цвет моринге су се традиционално користили за лечење разних болести, укључујући: оток, артритис, епилепсију, поремећај штитасте жлезде, болести анемије, код бактеријских, гљивичних, вирусних и паразитиских инфекција.
Као да то није довољно, ово "магично дрво" је такође повезано са позитивним ефектима на раст функције коже и косе, здравље костију, имунитет, код кардиоваскуларног здравља, здравља очију и превенције рака. Осим тога, приписује јој се и афродизијачко дејство - мушкарцима помаже код еректилне дисфункције, а женама повећава ужитак у сексу.
Моринга је данас постала тренд у исхрани због хранљивих материја. Њени листови садрже више витамин А него шаргарепа, више калцијума од млека, више гвожђа од спанаћа, витамина Ц од поморанџи, више калијума од банана и протеина од јогурта.
Како се користи у исхрани?
Екцем: Један од најнепријатнијих и најупорнијих кожних поремећаја код деце и одраслих
Моринга има изненађујуће леп укус, а због свега наведеног ова биљка одличан је додатак исхрани. Лишће моринге се најчешће меље у прах и пије као чај, а од њега се праве и салате и зачини.
За почетак ће вам требати око 6 грама на дан (око две и по кашичице или шест капсула). Морингу можете умешати у напитке, хлеб, колаче, супе, умаке, а можете започети дан напитком од кашичице моринге, кашичице меда и сока од пола лимуна помешаних с водом.
Осим у исхрани, морингино уље се користити и у козметичкој индустрији за израду парфема.