Додате само једну КАШЧИЦУ у шољицу кафе - Поправиће укусу, уклонити укус киселости и учинити напитак далеко здравијим
Након бројних истраживања која се односе на то колико је кафа здрава и како се одражава на организам, можемо слободно да закључимо да је умереност, као и код свих других намирница кључна како би се кафа задржала позитивно дејство.
Ипак, постоји начин да је учинимо здравијом додавањем једног састојка. Реч је о кокосовом уљу. Пре конзумације у шољицу додајте мало кокосовог уља, колико стане на врх кашичице. Укус ће остати непромењен, али ће то доста утицати на здравствене предности овог напитка, а ево како:
- Даје телу енергију - углавном због триглицерида средњег ланца који се налазе у самом уљу.
- Смањује запаљења - захваљујући лауринској киселини која се налази у производу
- Обезбеђује телу здраве масноће - релевантне за правилан развој тела и перформансе.
- Смањује жељу за нездравом храном - дакле промовише здравији губитак тежине!
Здравствене предности кафе
Три велика истраживања, која су обухватила преко 21.000 Американаца, показала су да свакодневно конзумирање барем једне шоље црне кафе може смањити дугорочни ризик од срчаног застоја. Америчко удружење за болести срца (АХА) утврдило је да редовно пијење кафе може бити корисно за срце.
Студије и налази
У једном истраживању, ризик од срчаног застоја био је исти код особа које не пију кафу и код оних који пију једну шољу дневно. Међутим, они који су пили две или више шоља црне кафе дневно смањили су ризик за приближно 30%, пише Реал Симпле.
„Иако нису у могућности да докажу узрочност, интригантно је да ова три истраживања указују на то да је пијење кафе повезано са смањеним ризиком од срчаног застоја и да она може бити део здравог начина исхране ако се конзумира без додавања шећера и млечних производа с високим уделом масти“, написала је Пени Крис – Етертон из Америчког удружења за болести срца.
Савети за здраву конзумацију кафе
Истраживачи напомињу да се користи односе искључиво на црну кафу, без додатака попут млека, шлага или шећера, који могу поништити здравствене бенефите. Такође, кафа може повећати притисак и проузроковати нервозу и лош сан. Ако приметите ове симптоме, смањите унос кафе.
Начин припреме кафе
Начин припреме кафе игра важну улогу у њеном утицају на здравље. Филтрирана кафа је најздравија, док нефилтрирани апарати могу негативно утицати на здравље, јер изостављају хемијско једињење кафестол које може повећати ЛДЛ-холестерол.
„За здраво срце уживајте у кафи умерено. Једите воће и поврће, целовите житарице и млечне производе са ниским уделом масти“, додала је Крис – Етертон.