Доносимо вам оригинални КАФАНСКИ рецепт за ЛЕСКОВАЧКУ мућкалицу - Специјалитет са југа коме је тешко одолети
Ово јело постало је једна од најпознатијих ђаконија домаће кухиње у којој радо уживају и туристи са свих страна света
Лесковачка мућкалица је једно од најомиљенијих јела српске кухиње, које је постало симбол богате гастрономске традиције овог краја. Овај специјалитет са југа Србије, познат по свом сочном месу и ароматичном поврћу, често се назива и правим деликатесом који привлачи гурмане из целог света.
Рецепт за лесковачку мућкалицу настао је спонтано, а везује се за традиционалну праксу искоришћавања печеног меса преосталог од роштиљских гозби. Лесковчани, познати по свом врхунском роштиљу, смислили су начин да на иновативан и укусан начин искористе остатке, стварајући тако јело које се брзо проширило из домаћих кафана у ресторане широм Србије.
Да би се припремила ова савршена мућкалица, користи се свињско месо, које се комбинује са прженим црним луком и печеним црвеним паприкама. Овај спој чини основу јела, док парадајз пелат додаје сочност и богатство укуса. У зависности од преференција, може се додати и мало љуте паприке за додатну пикантност, док се све зачињава са мало соли и бибера, заједно са ароматичним ловоровим листом.
Лесковачка мућкалица се обично припрема у шерпи, где се све састојке лагано кувају заједно, стварајући мирис који ће вас одмах подсетити на топле кафане и породичне ручкове. Овај специјалитет се често служи уз свеж хлеб и салате, чинећи га савршеним оброком за сваки дан.
Не само да је лесковачка мућкалица укусна, већ је и јело које спаја људе. Уживање у овом специјалитету често је праћено дружењем и смехом, што га чини незаборавним делом сваког окупљања.
Зато, ако желите да пробате нешто заиста посебно и укусно, не пропустите прилику да припремите лесковачку мућкалицу – јело које ће вас освојити на први залогај и оставити вас да желите још!
Састојци:
6 комада свињског врата
3 главице црног лука
6 печених црвених паприка
300 гр парадајз пелата
2 листа лорбера
мало соли и бибера
1 кашичица љуте туцане паприке
1 кашичица слатке туцане паприке
2 дл воде
мало уља
мало першуновог листа
Припрема:
Парчад свињског врата посолите, па их испеците на роштиљу или на тефлону без масти и уља. Лук ситно исецкајте и пропржите га на уљу, десетак минута. Додајте паприку, а затим и парадајз пелат. Пржите све заједно двадесетак минута, уз повремено додавање воде.
Одвојите печени свињски врат од костију и исеците га на крупније коцке, а онда га додајте поврћу и наставите да динстате јело још десетак минута. Мућкалицу не би требало много мешати, него само повремено протрести шерпу.
Додајте зачине по укусу - требало би да буде љута, али, ако не волите, немојте додавати љуту паприку. Паприку, љуту и слатку, додајте на крају. Преручите јело у ватросталну или земљану посуду и запеците у рерни још десетак минута.
Пред служење, мућкалицу поспите сецканим першуновим листом.
Пријатно!