Наведите гору НАМИРНИЦУ од УЖЕГЛОГ СЕМЕНА - ЛОСОС из УЗГАЈИВАЧНИЦА једна од НАЈОТРОВНИЈИХ риба , ШТЕТАН по здравље
Гајени лосос се тови исхраном од ужеглог семена и рибљег уља, протеинских прахова, пестицида и синтетичких боја. Веома је висок и омега 6 ПУФА, и генерално је веома лош и опасан по људско здравље.
Иако је доста пруштивији, лосос узгајан у рибњацима је храњен неквалитетном храном и прскан пестицидима и хемикалијама, да би изгледао боље "на око". Баш као што каже изрека " Оно сте што једете!", тако и овај лосос постаје нездрав због своје исхране, а онда и ви, уколико га конзумирате.
Нутритивна вредност рибе зависи и од њеног узгоја и рибњака у ком је боравила.
Црвенило, СВРАБ и СУВА кожа - ЕКЦЕМ тражи ХИДРАТАЦИЈУ, иначе може бити веома ДОСАДАН, поготово када наступе МРАЗ и хладно време
Ове НАМИРНИЦЕ вам се "ИГРАЈУ" СА ХОРМОНИМА - Избаците их из исхране, а ево како да све вратите у равнотежу
Фармери који раде на узгоју ове врсте лососа морају да носе заштитне маске, да се не би отровали од пестицида, којим се он прска. Због нездраве исхране и пестицида, ова риба често мутира и мења свој природан изглед до непрепознатљивости. Прскање неуротоксичним отровима може довести до тровања људског организма. Такође, загађивачи из овог лососа могу пореметити хормоне у телу човека.
Такође, ова несрећна риба се тови пелетом, да би била што већа и маснија, и до три тоне хране на дан се баца у ове рибњаке. Вода се тако загађујуе, риба се деформише, и пуна је лоших масти и хемије.
Рибњаци у којој се риба узгаја су, углавном, прљави и високо загађени. Муљ, отровне материје и вода која се улива у канале, чине овог лососа још горим и отровнијим.
Један познати научни центар је радио тестирање на лабораторијским заморчићима. Једно време су их хранили уобичајеном лабораторијском храном, а после тога узгајаним лососом. Након конзумирања ове врсте лососа, заморчићи су добили масно ткиво на стомаку, и тровање, које је показало колико је ова намирница штетна, масна и нутритивно сиромашна.
Како изабрати здравог и свежег лососа?
Који лосос се препоручује за куповину:
- боја филета лососа може бити богата или бледа, али таква нијанса не утиче на квалитет рибе (разлог за промену боје филета могу бити фактори станишта или нутритивне карактеристике рибе);
- охлађену рибу не треба чувати дуже од 14 дана (при куповини таквог лососа важно је обратити пажњу на датум производње и не куповати рибу са дуплом ценом);
- без обзира на врсту лососа (филе или цела риба), његова површина треба да буде еластична и да се не деформише притиском прста (важи за охлађену и свежу рибу);
- ако се риба купује свежа и не сече, онда њене очи треба да буду провидне и чисте, а реп мокар;
- лосос треба да буде благо влажан, али да се не одликује неприродним сјајем (ако је риба превише сјајна, онда је третирана хемијским једињењима како би се продужио рок трајања);
- кожа доброг лососа треба да буде мало влажна, очи не би требало да буду удубљене, а на површини не би требало да буде слузи;
- вене на филетима лососа треба да буду беле (све остале нијансе указују на употребу боја);
- паковање лососа не сме бити оштећено или поцепано;
- мирис лососа није "рибљи", већ "морски".
Какав лосос не вреди купити:
- ако на кожи или филетима лососа постоје жуте мрље, то је знак оксидације (риба је покварена и не може се јести);
- суве љуске или репови су знаци неправилног транспорта или неправедног складиштења лососа;
- ако у пакету са филетима лососа постоји значајна количина снега или леда, онда је риба неколико пута замрзнута и одмрзнута (можда је до одмрзавања дошло током неправилног транспорта);
- замућене очи и затамњене шкрге могу се наћи само код риба које почињу да пропадају или су биле предуго и неправилно складиштене;
- слуз на љусци и јак мирис лососа треба да буду разлог за одбијање куповине (таква риба је покварена);
- ако ивице филета нису уједначене, али као да су замагљене, онда је риба натопљена посебним препаратима како би се сачувала презентација или сакрили први знаци кварења;
- не можете купити лососа са оштећеним крљуштима или кожом (бактерије на оштећеним местима почињу да се размножавају веома брзо, а једење такве рибе може бити штетно по здравље).
Боље је издвојити и више новца, него угрозити здравље, које свакако нема цену. Нажалост, истина је да за квалитетну храну треба више платити.