ТАЊИР ПУН ВИТАМИНА: Припремите ГРАШАК по бакином рецепту, одличан је за ПРОБАВУ, јача СРЦЕ и крвне судове
Одличан избор за данашњи ручак!
Данас вам из бакине кухиње представаљмо рецепт за посни грашак. Ово јело не само да је здраво и хранљиво, већ је и дијетално. Слободно га можете припремити уколико сте ових дана на дијети или желите да одморите од празничне трпезе која је овог месеца била прилично богата.
Потребно је:
- главица црног лука
- 2 паприке свеже
- 2 шаргарепе
- 500 гр грашка
- 1 мањи кромпир
- соли уље
- црвена мл. паприка
- першунов лист
Припрема:
Уситнити лук паприку и шаргарепу па је испржити да омекне. Додати грашак и налити воде да се кува.
БУДИ БОЉЕ ОД КАФЕ: Сок који треба ПИТИ УЈУТРУ, јер хидрира и ЧИСТИ КРВ, узима се пре доручка
НЕПРИЈАТНЕ ВЕСТИ ЗА БИКА, СТРЕЛАЦ ИМА ПОРОДИЧНЕ ПРОБЛЕМЕ: Хороскоп за петак је ту, ево шта вам предвиђа
Умутити малу кашичицу брашна па убацити у грашак. По жељи додати сувог зачина, соли и на крају першунов лист. Сервирати топло. Пријатно!
Ево колико је грашак здрав.
Одличан је антиоксидант
Заједно са високим нивоом хранљивих материја, грашак је изузетно богат протеинима, што га чини једним од најбољих биљних извора протеина. Високи нивои протеина нуде бројне предности. Протеин помаже у побољшању мишићне снаге и здравља костију и игра значајну улогу у одржавању здраве тежине помажући у контроли апетита.
Грашак такође има висок садржај влакана, што такође помаже у контроли апетита. Осим тога, грашак је богат и фенолним једињењима, који су природни антиоксиданти који штите организам од болести попут рака и других запаљенских болести.
За здравље срца и крвних судова
Постоје бројни разлози због којих грашак може помоћи у одржавању здравља срца: један од њих је велика количина влакана. Показало се да храна богата влакнима побољшава ниво липида у серуму, као и да смањује крвни притисак и упалу. Садржај минерала у грашку, укључујући калијум, магнезијум и калцијум, такође подржава здрави крвни притисак. Осим тога, грашак садржи витамин Ц, каротеоноиде и флавоноле који такође подржавају здравље срца.
Одличан за пробаву
Висок садржај влакана у грашку је велика предност за здравље пробавног система. Влакна помажу у одржавању раста здравих бактерија у вашим цревима, што заузврат помаже да се смањи размножавање лоших бактерија.
Регулише ниво шећера у крви
Због високог нивоа протеина и влакана у грашку, они могу играти значајну улогу у посредовању гликемијског одговора организма. Храна богата влакнима успорава апсорпцију угљених хидрата, што значи споро, стабилније повећање шећера у крви, уместо наглог скока.
Протеин је важан за стабилизацију нивоа шећера у крви, посебно за оне са дијабетесом типа 2. Грашак такође садржи витамине А, Д, Ц и К, као имагнезијум, који су се показали корисним у регулисању шећера у крви и подржавању здравог нивоа шећера у крви. Поред одржавања здравог нивоа шећера у крви, грашак има низак гликемијски индекс.