ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Ове ТРИ НАМИРНИЦЕ користите често, а оне доводе до озбиљних проблема са холестеролом!
Избегавајте их.
Годинама верујемо да нам крвни судови страдају од холестерола, упадамо у панику кад нам његове вредности пређу 5 mmol/l, а ево праве истине о овој најпознатијој масноћи
Холестерол је најпознатија масна супстанца у нашем организму. Две трећине холестерола ствара се у телу, док се једна трећина у организам уноси храном. Холестерол се састоји из доброг холестерола (ХДЛ – велике густине) и лошег холестерола (ЛДЛ – мале густине), који је заступљен са 70 одсто од укупног холестерола.
Отварање ГРАНИЦА, путовања, ПРОМЕНЕ! Ево шта нам доноси МАЈ према прогнози нумеролога
ТЕНЗИЈА, НЕРВОЗА И РАЗДРАЖЉИВОСТ! Ови знаци дефинитивно неће уживати у викенду, а ево шта остали да очекују
Најбоља комбинација изгледа овако – ХДЛ што већи, а ЛДЛ што мањи. То никоме није спорно. Спорно је, међутим, колика је горња граница нормалног укупног холестерола. Око тога, нажалост, ни здравствени радници немају јединствен став.
Није пет, него седам
Граница нормалног холестерола годинама је систематски снижавана, што је довело до повећане употребе лекова, статина, који снижавају вредност холестерола. Лабораторије кажу да је нормалан холестерол до 5 mmol/l, а најновија истраживања показују да је холестерол нормалан до 7 mmol/l и да до те вредности не треба узимати лекове који га смањују. Тек ако су вредности холестерола константно веће од 7 mmol/l, лекар треба да препише статине, уз редовну контролу јетре, штитне жлезде и шећера у крви.
Годинама је стварана фама о лошем деловању холестерола на крвне судове и да је управо он означен као изазивач убрзане атеросклерозе, која води до ангине пекторис и срчаног инфаркта.
НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ о мајки Секе Саблић: "Родитељи су је се одрекли јер се удала за ХРИШЋАНИНА!"
ОГРОМАН ОТОК, КОНЦИ ЈОЈ ИСПАДАЛИ ИЗ УСТА! Погледајте како изгледа звезда "Гранда" након ОПЕРАЦИЈЕ: "Немам никакав осећај!"
Познати амерички хирург Двајт Ландел, који је за 25 година рада обавио 5.000 операција на срцу, каже да је страх од масноће и холестерола један велики и неутемељени мит и заблуда и да је кампања против холестерола највећа превара 20. века. Он је открио да је прави узрок срчаних болести упала зида у артеријама. Без упалног процеса на крвним судовима не би било начина да се холестерол накупи у зидовима крвних судова и да проузрокује срчани инфаркт и мождани удар. Упала је та која узрокује да холестерол остане заробљен у крвним судовима, иначе би слободно циркулисао целим телом онако како је то природа уредила.
Највећи кривци за упалне процесе на крвним судовима претерана употреба високо прерађених угљених хидрата – шећера и брашна, као и биљних уља која имају много омега-6 масних киселина, а то су сојино, кукурузно и сунцокретово уље.
Што више употребљавамо индустријски прерађену храну, која садржи омега-6 масне киселине, то више подстичемо стварање упале зида крвних судова и тако убрзавамо таложење масноћа на зиду.
Користи холестерола
Холестерол у организму стварају ћелије, највише ћелије јетре, а мање слузокожа црева и надбубрежне жлезде.
– Холестерол је користан и неопходан за раст деце јер улази у изградњу ћелијске мембране, а код одраслих јер је неопходан за стварање естрогена код жена и прогестерона код мушкараца. Низак ниво холестерола у организму изазива пад концентрације и смањује памћење – наводи Хаџи-Тановић и додаје да је повећани холестерол у организму најчешће последица лоше генетике, неквалитетне исхране, слабе физичке активности, стреса, шећерне болести, хипотиреозе, гојазности...