Храна за хормонални баланс: Салата од црвеног кромпира која помаже штитној жлезди (РЕЦЕПТ)
Здравље нема цену.
Хипотиреоза и хипертиреоза су најчешћи су поремећаји штитње жлезде, а обе их је искусила Магдалена Зелаки,
цертификованитренер холистичког здравља и оснивач странице "Хормонес Баланце".
ХОРМОНСКИ ДИСБАЛАНС: Ево шта се све код жене мења под утицајем одређеног хормона
Магдалена је прво оболела од Гравесове болести (аутоимуног поремећаја који проузрокује хипертиреозу), а седам година касније дијагностификована јој је Хашимотова болест (аутоимуни поремећај који проузрокује хипотиреозу). Пре шест година открили су јој је да има високи естроген и токсичност тешким металима.
Након што јој класична медицина није помогла, Магдалена је кренула сама да истражује могућности излечења, па је схватила да је кључ оздрављења у обнови пробавног система, равнотежи нивоа шећера, детоксикацији јетре и емоционалном задовољству, попут љубави према самом себи.
НЕДОСТАТАК ОВОГ МИНЕРАЛА ЈЕ ОПАСАН: Погађа углавном жене и може да изазове РАК ДОЈКЕ!
Због промена које је учинила Магдалена се, како каже, данас у четрдесетим осећа боље него у двадесетима.
Осмислила је рецепте који пре свега помажу код Хашимотове болести и успореног рада штитне жлезде, а међу њима је и кремаста салата од кромпира која комбинује пробиотике и пребиотике.
НАЈЗДРАВИЈЕ ВОЋЕ НА СВЕТУ: Због овога би урме требале да буду чешће у твом јеловнику
Пробиотици су културе бактерија које су здраве за нормалну цревну функцију и често спречавају штетне бактерије да проузрокују болест. Пребиотици су храњиве супстанце које бактерије употребљавају за раст и размножавање, а у њих спадају прехрамбена влакна и угљени хидрати који се не разграђују у горњем делу црева,па доспевају у дебело црево где се налази већина бактерија.
Како каже Магдалена, ова салата пуна је хране која исцељује. Пре свега, хладан крумпир богат је отпорним скробом који је пребиотик, односно храна за добру бактерију. Отпорни скроб помаже доброј бактерији да се настани у цревима и остане ту што дулже и буде ефективна. Рецепт садржи намирнице богате пробиотицима попут киселог купуса. По жељи, кисели купус можете да заменити са лакто-ферментисаним краставцима, дакле онима који нису ферментисани у сирћету.
И ОТРОВ И ЛЕК: Спанаћ никако не спремајте на овај начин!
За припрему кремасте салате од кромпира потребно вам је 20 минута, а време кувања је 45 минута, дакле свеукупно мало више од сат времена. Количина салате у овом рецепту довољна је за 8 до 10 порција.
Састојци:
- 1 кг црвених кромпира, исечени на четвртину
- 1 кашика морске соли
- 4 тракице листа сланине
- 100 грама киселог купуса (лакто-ферментираног, не у оцту), исеченог
- 2 кашике сенфа
- 30 грама исеченог младог лука
- 100 грама мајонезе
- 30 грама расола од киселог купуса или 2 лашике јабуковог сирћета
Поступак:
- Загрејати рерну на 175 степени
- Кромпире у кори кувајте у сланој води 45 минута или док не постану мекани
- Сланину пеците 45 минута или док не добије лепу смеђу боју
- Проспите воду у којој се кувао кромпир и пустите их да се охладе
- Исеците кромпир на коцкице величине једа центиметар
- Кромпиру додајте све остале састојке и лагано промешајте.