Имате обичај да се повремено ПРЕЈЕДЕТЕ? Све је у реду док вам не пређе у НАВИКУ
Утиче на организам.
Сви умеју да претерају када је храна у питању.
Такорећи, не постоји особа која се некада није прејела.
МНОГИ ГРЕШЕ! Ево КОЈУ КОЛИЧИНУ одређених витамина СМЕТЕ да унесете на дневном нивоу!
УБРЗАЈТЕ ДИЈЕТУ! Уз ОВУ РАЧУНИЦУ сазнајте КОЛИКО воде је потребно да попијете да бисте БРЖЕ смршали!
ЗЛАТА ВРЕДНО! Сунцокретово уље ИЗБАЦУЈЕ ОТРОВЕ и чува срце, али САМО ако се користи на ОВАЈ НАЧИН!
Некада, односно, понекад је кључна реч, поготово када је здравље у питању.
Према новим истраживањима, уколико повремено поједете висококалорични оброк, нећете себи нанети штету.
Наравно, под условом да вам то не пређе у навику због које бисте могли да почнете да гомилате вишак килограма.
Студију је објавио један страни портал, који наводи да једнократно преједање не утиче на ниво глукозе у крви и да минимално повећава количину масноће у крвотоку неколико сати након јела.
Константно преједање је, логично, штетно, али је мали број истраживања која су се бавила утицајем повременог пустошења фрижидера.
И зато је тим научника одлучио да истражи како се тело носи са последицама повременог преједања.
Ангажовали су групу волонтера којима су дали да једу пицу у количинама које су они желели.
За експеримент се пријавило 14 људи. Сви су били мушкарци старости од 22 до 37 година. Током првог сусрета, учесници су добили упутство да престану да једу чим осете да су довољно сити. На следећем сусрету су им рекли да једу све до тренутка док дословно више не могу да прогутају ниједан залогај.
Људи су тада, у просеку, појели двоструко више калорија него на првом сусрету, иако је међу испитаницима значајно варирала количина поједене хране.
Научници су затим мерили ниво шећера у крви током четири сата након јела. Открили су да она није била ништа већа након преједања и вредности су биле сличне онима након уобичајеног јела. Липиди у крви, као што су триглицериди су се незнатно повисили током претеране конзумације хране, али пораст није био пропорционалан износу вишка масноћа које су испитаници унели током оброка.
Аутори студије такође наводе да је ниво инсулина у крви био 50 посто виши након преједања, а то објашњавају чињеницом да тело покушава да одржи ниво глукозе под контролом у тренутку када се суочи са тако високим уносом калорија.
Пробавни систем отпушта различите хормоне да би стимулисао отпуштање инсулина и подстакао осећај ситости и те вредности су се такође промениле након преједања, у односу на сусрет на којем су волонтери умерено јели.
- Основи проблем код преједања је што наше тело вишак калорија складишти као енергију у облику масти, а то може да допринесе гојазности ако се преједате свакога дана - рекао је супервизор студије проф. Џејмс Бетс са Универзитета Bath.
- Ипак, ова студија показује да здрави људи који се повремено препусте ужитку хране и поједу велики оброк за Божић, неће имати дугорочне последице тог преједања, нити ће изгубити метаболичку контролу - закључио је он.
РАДИ ОВО ШТО ЧЕШЋЕ: Стручњаци ОТКРИЛИ НАЈБОЉИ механизам ОДБРАНЕ ОРГАНИЗМА за време КОРОНЕ
РЕШЕЊЕ НА ДОХВАТ РУКЕ! Излечите ЗАВИСНОСТ од слаткиша уз помоћ само ЈЕДНЕ НАМИРНИЦЕ!
СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Пробиотици се разликују - пажљиво бирајте
Препознајте на време знаке упозорења: Уколико вам ТЕЛО овако МИРИШЕ, одмах се јавите доктору!
Лековита намирница: Ово бобичасто ВОЋЕ јача имунитет и циркулацију, а помаже и код МРШАВЉЕЊА