ХРАНА ЗА ДУГОВЕЧНОСТ - Пет намирница које враћају шећер у равнотежу, освежавају и елиминишу холестерол
Обавезно их уврстите чешће у исхрану!
Већ знамо да је бобичасто воће међу најздравијим намирницама које можемо појести. Богато је влакнима, као и читавим низом антиоксиданата и других важних микронутријената. Судећи по чланку Ерика Рима, професора епидемиологије и нутриције (Харвард Т.Х. Chan School оф Public Health), објављеном у Вашингтон Посту, чини се да људи чија је исхрана богата бобичастим воће живе дуже. И не само то, већ су и бистрог и виталног ума чак и у позним годинама. Према закључцима недавних истраживања (Јоурнал оф Alzheimer's Дисеасе, јул 2022), основни састојак који је заслужан за ово је пеларгонидин за који је се тврди да може да успори когнитивну дегернерацију и Alchajmerovu болест.
Шта је пеларгонидин?
Дијететичар Кери Ганс објашњава да је пеларгонидин једињење антоцијанина који су и заслужни за црвене и наранџасте нијансе у воћу. Подсећања ради, антиоксиданти имају функцију снажног заштитника у телу. Они подстичу имуни систем и успоравају и спречавају оштећења услед старења, спољашњих утицаја (токсина)... Познато је да антиоксиданти помажу организму да се бори против слободних радикала и умањују оксидативни стрес који може довести до различитих срчаних обољења.
Новчани хороскоп за март: Бикови остварују успех, Рибе треба да буду стрпљиве, а пред њима је велики трошак
''Игнорисала сам сигнале које ми је тело давало'' - Глумица Мина Лазревић проговорила о борби са раком
Својства пеларгонидина су таква да за сада делује да има позитиван утицај на цело тело и то захваљујући свом антиоксидативном деловању али и карактеристикама које има као једињење антоцијанина. „Антоцијанини су повезани са спречавањем болести које могу бити последица, између осталог, оксидативног стреса, као што су кардиоваскуларне и неуродегенеративне болести“ објашњава Кери Ганс.
У чланку који је објављен у стручном медицинским магазину Молецулес из 2020, наводи се да својства антоцијанина могу бити повезана са њиховом одликом да модулирају цревну микробиоту. Још једно истраживање (Молецулар Нутритион & Food Research, 2021) открило је да је посебно бобичасто воће посебно заслужно за побољшање васкуларних функција и редукцију упалних процеса у телу.
Још једно скорије истраживање из јула 2022, објављено у публикацији Јоурнал оф Alzheimer's, открило је да је вредно труда повећати унос пеларгонидина, као једноставног начина за витално старење и одржавања здравља мозга и когнитивних функција. У случајевима где су мерења показала већи ниво пеларгонидина у мозгу је било мање уврнутих влакана која садрже протеин – тау, као и мање наслага амилоид бета плака (фрагмената протеина).
Зашто је ово важно?
Ова два елемента тј. њихови повишени нивои су управо оно по чему препознајемо Alchajmerovu болест – тако да што су они нижи - когнитивне фунције су боље и робустније. У овом истраживању, главни извор овог антиоксиданта су биле јагоде али важно је знати да нису и једине. Представљамо вам 5 намирница богатих пеларгонидином које нам помажу да будемо витални чак и у позним годинама.
ТОП 5 САВЕЗНИКА ЗА ДУГОВОЧНОСТ
1. Јагоде
Не чуди да су јагоде на врху листе будући да су богате не само пеларгонидином, већ и витамином Ц, за који је одавно познато да је озбиљан борац против токсина, слободних радикала и снажан бустер имуног система.
2. Бруснице
И бруснице имају већ доказана антиупална својства, а поред пеларгонидина су богате и једињењима проантоцијанидинима, која имају природно антибактеријско деловање.
3. Шљиве
За бистар, брз и виталан ум заслужне су и шљиве. Шљиве садрже полифеноле који успоравају опадање когнитивних функција. Имају још низ бенефита и могу бити корисне и за шећер у крви али и констипацију.
4. Ротквице
Поред тога што садрже овај снажни антиоксидант, ротквице су пуне калијума који утиче на крвни притисак и умањује ризик од застоја срца. Додаћемо и да су ротквице изврсне и за здраву кожу главе и сјајну косу.
5. Пасуљ
Уколико желите да повисите унос пеларгонидина али и проина из биљака, онда се окрените ка пасуљу. Одличан је извор и валакана који могу умањити ниво холестерола и одржавати шећер у равнотежи.