Избегните ГРИП и ВИРУСЕ: Ово су намирнице које ће побољшати имунитет сваке особе старије од 50 година
Водите рачуна о исхрани...
Није тајна да с временом наше тело почне “лошије” да функционише. Одређене активности у којима сте некад уживали постају преинтензивне, а неке од ваших најдражих намирница метаболизам више не толерише. Срећом, постоје начини како да успорите процес старења.
Ма колико да се утоплите, увек осећате хладноћу у ногама? Ово су могући разлози!
ЈЕДИТЕ БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ: Пилећа кожица помаже у снижавању крвног притиска и лошег холестрола
ЧАРОБНА СУПА: Решава проблем са варењем, чисти организам, уклања масне наслаге
Уравнотежена прехране једна је од најбољих ствари на коју можеш обратит пажњу како бисте продужили свој живот и остали што је могуће здравије. Постоје одређене намирнице које су добре за све, колико год година имали, али постоје и оне које имају посебне погодности за људе старије од 50 година.
1. Пасуљ
Како се приближавате средњим годинама, ризик за проблеме попут дијабетеса типа 2 и високог холестерола расте. Додавање пасуља у свакодневну прехрану фантастичан је начин да се наведени ризик смањи. Само 3/4 шољице пасуља или сочива (ако вам пасуљ није омиљена намирница) дневно смањује ваш холестерол за чак 5%. Пасуљ такође може да побољша и ниво шећера у крви код људи који већ имају дијабетес.
Постоји много врста пасуља, тако да верујемо да ћете пронаћи ону која вам се највише свиђа. Такође, уколико купујете пасуљ у конзерви, пре припреме обавезно га исперите, јер је конзервирана храна пуна натријума.
2. Зобене пахуљице
Ризик од срчаних болести драстично се повећава након што мушкарци напуне 45, а жене 55 година. Зато што више хране за снижавање холестерола можете уврстити у своју прехрану то је боље. Зоб је одлична намирница због врсте топљивих влакана која се називају бета глукан. Наведена влакна вежу се са холестеролом и тако га избацују из тела, уместо да остане у артеријама.
3. Јабука
Јабуке су фантастична дијетална намирница из пуно разлога. Оне снижавају ризик од дијабетеса помажући да се регуилише ниво шећера у крви. Садрже у просеку 5г влакана, што може снизити холестерол. Такође садрже кверцетин за који се зна да снижава крвни притисак.
4. Орашасти плодови
Сланој грицкалици тешко се можете одупрети, али кад она дође у облику чипса или крекера, у своје тело уносите велике количине засићених масти и натријума. Зато уместо њих пробајте орашасте плодове. Студије су показале да ако поједете мању шаку мешаних орашастих плодова сваки дан смањујете ризик од срчаног и можданог удара за 28%.
5. Лиснато зелено поврће
Најновија истраживања утврдила су да су људи који једу пуно лиснатог зеленог поврћа, попут спанаћа или кеља у когнитивним способностима једнаки људима 11 година млађима од њих самих, који наведену храну не конзумирају.
6. Бобичасто воће
Још једна фантастична намирница која помаже људском мозгу је било која врста бобичастог воћа. Ова сорта воћа богата је одређеним фитохемикалијама за које се сматра да повећавају доток крви у мозак, истовремено смањујући упале. Резултат тога је и мањи ризик од развоја Alchajmerove болести. Бобичасто воће одлично је и због високог садржаја влакана и низа витамина и минерала. Ако не можете набавити свеже воће теком целе године, смрзнуто може бити једнако добро.
7. Јогурт
Јогурт (посебно грчки) може бити изврстан извор протеина. Телесна маса има тенденцију пада у каснијим годинама, а студије показују да повећавање дневног уноса протеина током дана може успорити тај процес. Јогурт као бонус садржи пуно калцијума, пресудног за очување коштане густоће како стариш. Жене старије од 50 и мушкарци старији од 70 година требају обратити посебну пажњу на њихов унос калцијума.
8. Шаргарепа
Шаргарепа је поврће које може користити сваком делу твог тела, посебно очима, устима, кожи и срцу. Шаргарепа снижава крвни притисак и лош холестерол, јача имуни систем, побољшава пробаву и смањује ризик од рака и кардиоваскуларних болести. Шаргарепа садржи влакна, витамине А, Б8, Ц, Е и К, минерале попут гвожђа, калијума, бакра и мангана, као и неколико врста антиоксиданса, укључујући бета каротен.
9. Цвекла
Ако редовно једете цвеклу добићете пуно витамина А и Ц, као и фолне киселине, влакана и минерала попут калцијума, калијума, мангана и гвожђа. Има пуно антиоксиданата који могу да смање ризик од рака.
10. Тамна чоколада
Конзумирање од 30 до 60 грама тамне чоколаде дневно заправо можр снизити холестерол и крвни притисак, да побољша оштрину мозга и заштити твоју кожу од сунчевог оштећења. Најбоље је одабрати чоколаду која садржи најмање 70% какаоа како би добили што више кориснијих материја и што мање шећера.
11. Авокадо
Авокадо је веома укусан извор више од 20 различитих витамина и минерала, попут калијума, бакра и витамина Б, Ц, Е и К. Редовно конзумирање авокада осигурава унос довољне количине здравих мононезасићених масти и одржавање оптималног крвног притиска.
МУЧИ вас НАДИМАЊЕ стомака након оброка? Ове намирнице ОБАВЕЗНО уврстите у свој јеловник!
ОВА БИЉКА ЈЕ ЛЕК ЗА МОЗАК: Ево у чему све помаже и како да је користите
ХАОТИЧНО СТАЊЕ: Сваки шести ученик има овај проблем, а све због НАЧИНА ЖИВОТА
Пијете превише КАФЕ? Ево који здравствени проблеми вас могу задесити
Чудесне користи свеже мирођије: Помаже у менопаузи, избацује токсине, бори против канцера!