Југословени, сећате ли се ОВЕ ТОРТЕ? Домаћице, засуците рукаве и прионите на припрему на ове посластице
Без ове укусне рапсодије није могла да прође ниједна прослава у југословенским домовима.
Песак торта, осим што невероватно декоративно изгледа, права је бомба укуса. Наиме, мање од сат времена вам је потребно да је спремите, а врло је издашна.
Без ње у Југославији није могла да се замисли ниједна посебна прилика, а посебно су је малишани обожавали.
Састојци
За 3 фила:
- 1 л млека
- 130 г шећера
- 4 пудинга од ваниле
- 200г путера собне температуре
- 120 г прах шећера
- 150 г млевеног кекса
- 120 г кокоса
- 170 г млевених ораха
За ганаш:
- 50 г млечне чоколаде
- 50 г црне чоколаде
- 100 мл слатке павлаке
Начин припреме:
Од литре млека одвојите 250 мл, па у тих 250 мл размутите пудинге а остатак млека ставите да се кува са шећером. Када млеко проври, додајте размућену пудинг смесу, мешајте и кувајте док не проври још једном. Затим смесу прекријте стреч фолијом и оставите да се потпуно охлади.
Након тога пенасто умутите путер и прах шећер и додајте их у охлађену пудинг смесу. Све заједно добро умутите и поделите фил на три дела.
У један фил додајте млевени кекс, у други кокос, у трећи орахе. Сада у калупу пречника 22 цм распредите филове, прво плазма, па кокос, па на крају орах фил. Ставите у фрижидер на најмање два сата.
Направите ганаш, ставите све састојке у шерпицу, загрејте и мешајте на средњој температури док се не истопи и сједини. На крају ганашом полако прелијте преко фила и вратите торту на хлађење док се ганаш не стегне.