ПЕРЕТЕ ЛИ МАНДАРИНЕ И ПОМОРАНЏЕ? - Грешка коју многи праве, а овако се бактерије уносе у организам
Када купите воће и поврће без обзира да ли су органски или неоргански потребно је да их добро оперете пре конзумације. Ово важи и за воће које се љушти.
Већина људи када једе рецимо мандарине и поморанџе нема навику да након што отреби воће, опере руке и једе плод са чистим рукама. На кори се веровали или не задржава мноштво бактерија и прљавштине коју овако уносите директно у организам.
Избегавање конзумирања воћа и поврћа који су највише третирани пестицидима је корак ка здравијем животу. Куповина органских намирница је климав терен јер данас нама нису доступни производи који су 100 одсто органски.
Ово је списак производа који су највише третирани пестицидима:
- Јагоде
- Јабуке
Нектарине
Брескве
Целер
Грожђе
Трешње
Спанаћ
Парадајз
Чери парадајз
Краставац
Паприка бабура
Тестирање појединих јагода је показало да су прскане са чак 17 различитих врста пестицида, док су грожђе и паприке прскане са 15 врста пестицида.
Уколико нисте у могућности да једете органску храну или сами да узгајате исту, препоручујемо вам 4 начина на основу којих можете да оперете воће и поврће од пестицида:
Прање хладном водом
Истраживања су показала да се од 70 до 80 % пестицида може опрати са воћа и поврћа само хладном водом. Битно је да добро трљате воће и поврће рукама испод млаза воде. Такође, морате да обратите пажњу на пукотине и да их добро оперете (например, јабука око петељке) јер се ту најчешће задржавају пестициди.
Да би се воће и поврће ослободило од пестицида најмање 30 секунди перите воће и поврће испод млаза воде.
Раствор соли
У 4 шоље топле воде растворите 2 кашике соли. У тај раствор потопите воће или поврће па пустите да одстоји 30 до 60 минута. После тога оперите воће и поврће испод млаза хладне воде. Овај раствор може да оштети јагоде па се не препоручује да их перете у њему.
Раствор сирћета и воде
У чинију сипајте воду и сирће у размери 2:1. У тај раствор потопите воће и поврће и пустите да одстоји пола сата до сат времена. Након тога оперите воће и поврће под млазом хладне воде. Осим што ћете га опрати од пестицида, воће и поврће ће дуже трајати након овог прања.
Домаћи спреј
У распршивач сипајте 1 шољу воде, 2 кашике сирћета, 1 кашику лимуновог сока. Испрскајте воће и поврће, сачекајте 30 секудни, па га оперите испод млаза хладне воде. Ово функционише ако сте у журби и не можете да чекате да се воће дезинфикује у раствору сирћета или соли.
Истраживања су показала да је један од бољих начина уклањања пестицида са воћа и поврћа - скидање коре (ако је то могуће). Салати, паприкама и јабукама морате да одсечете оне делове око петељки јер се ту налази највише пестицида и бактерија.