ЈЕДНОСТАВАН РЕЦЕПТ
Ово је ВАЖАН стари СРПСКИ ОБИЧАЈ - Припремите УСКРШЊУ ПОГАЧУ по рецепту наших бака, 'ЈАЈАЧЕНИЦА' је ОБАВЕЗНА на празничној трпези
Поред фарбања јаја, верници за Ускрс месе и одређен број обредних хлебова, чији је изглед и број различит у појединим хришћанским земљама. Код наших старих то је била такозвана јајаченица.
Постоји релативна разноврсност у изгледу хлебова или колача из различитих крајева Србије. Колач је углавном округлог и уплетеног облика са јајетом у средини, које може бити необојено или обојено црвеном бојом. Постоје различити називи за хлебове: јајченик или јајченица, ковржањак, паска и сл. Месе се у рано јутро на Васкрс.
У новије време домаћице спремају такозвану погачу попут венчића у чијем центру се налази јаје.
Веровало се да доноси срећу и здравље у дом, а посебно је лепа и декоративна.
Састојци:
- 850-1000 гр брашна
- 40гр свежег квасца
- 1 супена кашика шећера
- 1 супена кашика соли
- 4 жуманца
- 1 јаје
- 50мл уља
- 1 павлака
- 500мл млаког млека
Припрема:
Активирати квасац и затим додати све састојке. Умесити глатко тесто па оставити да нарасте. Након тога правити облике. Премазати жуманцем погачу, посути сусамом и чиа семенкама и пећи на 180 степени 30-35мин. Пријатно!