Природни ПРОБИОТИК - Кисели купус је обавезан део зимске ТРПЕЗЕ, а добар је за ИМУНИТЕТ
У нашем народу кисели купус користио се и као храна и лек, посебно у временима када није било у оволикој мери намирница које садрже витамин Ц. Верује се да кисели купус може ојачати имуни систем и заштити нас од вируса и инфекција.
Управо због тих деликатеса у сваком домаћинству које држи до себе веома је важно имати купус током читаве зимске сезоне. А многи га на крају сезоне стављају у замрзиваче, не толико из разлога "да се не баци", колико због тога што је сарма од киселог купуса многима омиљенија од било које друге сарме.
ПИТА по бакином рецепту - Тражиће се увек ПАРЧЕ више, одличан избор за сваки оброк, са њом нема ГРЕШКЕ
УПОЗОРЕЊЕ - ОДМАХ ПРЕСТАНИТЕ! Докторка саветује, немојте примењивати овај рецепт са белим луком
Богат витамином Ц
Цитруси нису једини начин на који можете да унесете велике количине витамина Ц у организам – купус је такође његов одличан извор и због тога би га требало што чешће користити у исхрани.
Једна од најважнијих улога витамина Ц је то што помаже нашем телу да апсорбује гвожђе из хране коју једемо, ојачава имунолошки систем да би нас заштитио од болести и инфекција, утиче на производњу колагена. То је посебно важно сада, у ери пандемије covid 19, јер вирус напада наш комплетни имунолошки систем који мора да се одбрани.
Извор корисних хранљивих материја
Кисели купус је добар извор влакана, као и витамина и минерала, а као ферментисана храна подстиче раст корисних бактерија који су важни за здравље пробавног тракта. Кисели купус пролази кроз фазу ферментације што га чини лакшим за варење. Кисели купус садржи ензиме који помажу телу да разгради храну на мање и лакше сварљиве молекуле, што нам заузврат помаже да апсорбујемо више његових хранљивих материја.
Јача имуни систем
Већина нашег имунолошког система се налази у нашим цревима, тако да можда не чуди да својства киселог купуса која подржавају рад црева могу такође бити од користи. Добре бактерије или пробиотици из киселог купуса помажу у одржавању здраве слузокоже вашег дигестивног система. Чврста цревна облога спречава да нежељене супстанце или токсини „цуре“ у ваше тело и на тај начин изазову имуни одговор. Ове исте бактерије такође могу подржати ваша природна антитела и смањити ризик од инфекција.
Утиче на здравље срца
Кисели купус је богат влакнима и одличан је извор корисних пробиотичких бактерија што га чини корисним за балансирање нивоа холестерола. Купус је добар извор калијума, који снижава крвни притисак. Кисели купус је такође извор витамина К2 који помаже у спречавању таложења калцијума у артеријама, могућег узрока атеросклерозе.
Србија Данас/ Glossy/M.L.