КОКИЦЕ смањују РИЗИК ОД ДЕМЕНЦИЈЕ? Нова СТУДИЈА дошла је до запрепашћујућих резултатата - "ЖИТАРИЦЕ утичу на КОГНИТИВНЕ ФУНКЦИЈЕ"
Након што су камени млинови за прераду житарица замењени модернијом технологијом у 19. веку, човек је постепено почео да искључује житарице од целих житарица из своје исхране и почео да конзумира све веће количине рафинисаног, белог брашна. Ипак, нова студија спроведена у Америци дошла је до запрепашћујућих резултата који иду у прилог чињеници колико су житарице здраве и да чак могу помоћи код деменције. Истраживачи зато саветују свима да једну бар једну кесицу кокица дневно
Људи који једу паковање кокица дневно могу имати мање шансе да оболе од деменције, показује студија.
Истраживачи са Универзитета Раш у Чикагу дошли су до открића након што су шест година пратили 3.300 људи и тестирали њихову спознају. Открили су да су они који су јели 85г или више целих житарица - као што су лагано слане кокице, киноа или житарице - имали мање когнитивних смањењи у поређењу са онима који нису јели ту храну.
Ово су ДОРУЧКОВАЛИ најдуговечнији и НАЈПАМЕТНИЈИ СРБИ! Ево шта су свако јутро јели Патријарх Павле, Никола Тесла и Владета Јеротић
Стручњаци тврде да никада не би требало да СПАВАМО у ОВОЈ ПОЗИ - Киропрактичар истиче да она "УНИШТАВА КИЧМУ" и ОПТЕРЕЋУЈЕ СРЦЕ
Цела зрна су веома богата влакнима, која успоравају унос шећера у крвоток.
Ово спречава скокове шећера, који могу изазвати плак у артеријама и упалу што повећава ризик од деменције.
Студија долази након што су истраживачи открили да једење само једне чиније пахуљица дневно може повећати ризик од рака уста и грла за чак 25 одсто.
Више од 400 000 Срба има деменцију према незваничним подацима, али се очекује да ће се та бројка више него удвостручити у наредне две деценије.
За студију, објављену данас у Неурологији, научници су анализирали податке од 3.300 одраслих који су у просеку имали 75 година и нису имали деменцију.
Сви су учествовали у Чикашком пројекту здравља и старења, који је пратио 10.000 људи од 1993. до 2012.
Испитивани су сваке три године о томе колико често једу житарице од целих житарица, а такође су замољени да одраде когнитивне тестове и тестове памћења који су укључивали задатке као што су листе речи, памћење бројева и исправан редослед појмова.
Учесници су затим подељени у пет група на основу броја целих житарица које су конзумирали и упоређени су њихови когнитивни резултати.
Ово је било из групе у којој су одрасли конзумирали мање од пола порције - или око 14г - целог зрна дневно до оних који су конзумирали три порције или више.
Смернице о исхрани за Американце препоручују најмање три порције хране од целог зрна дневно, при чему је једна порција има 28гр.
Након прилагођавања факторима као што су старост, пол, образовање и пушење, истраживачи су открили да су они који су јели три порције или више целих житарица дневно имали спорију стопу когнитивног пада од оних који су јели мање.
Когнитивни пад је рани знак деменције. Такође су открили да црни учесници чешће једу више целих житарица од белих учесника.
Од црних учесника, 68 процената је изјавило да једе више од једне порције целих житарица дневно. Поређења ради, међу белим учесницима ово је пало на 38 процената.
Истраживачи нису били сигурни зашто једење целих житарица смањује ризик од деменције, али су рекли да би то могло бити повезано са начином на који помаже у регулисању шећера у крви или здрављу црева.
Житарице помажу да се смањи ризик од упале и оштећења крвних судова, рекли су, што може повећати ризик од развоја деменције.
Људи који једу житарице од целих житарица такође имају већу вероватноћу да се придржавају здравог начина живота - редовно спавање или више вежбања, што такође помаже у смањењу ризика од деменције.
Студија је била посматрачка и није могла да докаже да само једење кокица смањује ризик од деменције.
Такође нису узети у обзир преливи који се стављају на кокице, као што су путер и шећер, који могу повећати ризик од деменције и ризик од гојазности.
Ограничења студије укључују дијете које су сами пријављивали, а учесници нису морали да подносе доказе о томе које су интегралне житарице конзумирали.
Др Ксиаоран Лиу, епидемиолог који је водио истраживање, рекао је: - С обзиром да Alchajmerova болест и деменција погађају милионе Американаца, проналажење начина за превенцију болести је високи приоритет јавног здравља.
- Узбудљиво је видети да људи потенцијално могу да смање ризик од деменције повећањем уноса целих житарица за неколико порција дневно.