КОМПЛЕТАН МЕНИ ЗА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Чорба, главно јело, салата и колач се спремају за ЧАС ПОСЛА - све ПОСНО (РЕЦЕПТ)
Ако су вам досадили класични јеловници током поста пробајте ове рецепте које препоручују врсни кувари
Традиционално се пред Васкрс на Велики Петак пости и углавном се на трпези налази риба, парадајз чорба и кромпир салата уз питу од јабука.
Ако су вам досадили ови стари рецепти и желите да пробате нешто друго што није грилована риба испробајте ова једноставна јела која вам неће одузети много времена и моћићете натенане да уживате у декорисању ускршњих јаја.
Специјалиста упозорава: Игнорисање ОВИХ ТЕГОБА може да доведе до многих кардиоваскуларних болести и психичких поремећаја!
САВРШЕНО МРАМОРНА, БЕЗ ТРУНКЕ ХЕМИЈЕ: Уз помоћ овог трика направићете право УМЕТНИЧКО ДЕЛО од јаја (ВИДЕО)
Искористите пролеће и то што на пијацама имамо мноштво поврћа, поред тога што је једноставно за припрему, одлично је за здравље.
Посна супа од поврћа
Састојци:
- 2 црна лука
- 1/2 празилука
- 1/2 пашканата
- 2 кромпира
- 1 шаргарепа
- 2 чена белог лука
- 1 кашика уља
- со
- биљни зачин
- бибер
Припрема:
Исецкајте црни лук и пропржите на уљу док не порумени, потом додајте сито сецкано поврће: празилук, пашканат, кромпир и шаргарепу. Налијте водом док не огрезне и додајте зачине. Када поврће смешка у белндеру га измиксајте до жељене густине.
Витаминска салата
Састојци:
- млади црни лук
- зелена салата
- шаргарепа
- ротквице
- црвена паприка
Припрема:
Исецкајте млади црни лук, и бели и зелени део, потом изрендајте две веће шаргарепе и целу везу роткивца. Паприку исеците на жилијен и све то умешајте у зелену салату коју сте претходно добро опрали и исекли на мање делове. Направите прелив од маслиновог уља, сирћета, соли и бибера па прелијте преко салате.
Посне сармице од зеља
Састојци:
- Главица црног лука
- 4 кашике уља
- 1 кашика туцане паприке
- 30 листова зеља
- 300 г пиринча
- 2 кашике печеног сусама
- Чен белог лука
- Кашичица соли
- Бибер по жељи
Припрема:
Испржите ситно исецкани црни лук и када порумени додајте туцану паприку. Потом оперите пиринач и прелијте га са две шољице воде. Кувајте док пиринач не упије сву воду.
Затим додајте зачине, сусам и ситно исецкани бели лук. У листове зеља које сте претходно прелили прво врелом па хладном водом стављати надев и увијати сармице. Потом све сармице поређајте у шерпу и налијте водом да огрезне. Кувајте око пола сата. Уместо сусама, можете користити млевене орахе, семенке сунцокрета, голице…
Посни колач
Састојци:
- шоља шећера
- 3 шоље брашна
- кесица прашка за пециво
- ½ шоље уља
- Шоља и по воде
- 3 кашике џема од кајсије
- глазура од чоколаде
Припрема:
Док се рерна греје на 200 степени умешајте све састојке у једној посуди варјачом или кашиком. Подмазати плех уљем и посути брашном или презлама. Сипати у плех и пећи 20-ак минута.
Када је колач испечен премажите га џемом, а можете посути мелевним орасима или ако преферирате растопљеном чоколадом.