KOMPLETAN MENI ZA VELIKI PETAK: Čorba, glavno jelo, salata i kolač se spremaju za ČAS POSLA - sve POSNO (RECEPT)
Ako su vam dosadili klasični jelovnici tokom posta probajte ove recepte koje preporučuju vrsni kuvari
Tradicionalno se pred Vaskrs na Veliki Petak posti i uglavnom se na trpezi nalazi riba, paradajz čorba i krompir salata uz pitu od jabuka.
Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije grilovana riba isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moćićete natenane da uživate u dekorisanju uskršnjih jaja.
Specijalista upozorava: Ignorisanje OVIH TEGOBA može da dovede do mnogih kardiovaskularnih bolesti i psihičkih poremećaja!
SAVRŠENO MRAMORNA, BEZ TRUNKE HEMIJE: Uz pomoć ovog trika napravićete pravo UMETNIČKO DELO od jaja (VIDEO)
Iskoristite proleće i to što na pijacama imamo mnoštvo povrća, pored toga što je jednostavno za pripremu, odlično je za zdravlje.
Posna supa od povrća
Sastojci:
- 2 crna luka
- 1/2 praziluka
- 1/2 paškanata
- 2 krompira
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1 kašika ulja
- so
- biljni začin
- biber
Priprema:
Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sito seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.
Vitaminska salata
Sastojci:
- mladi crni luk
- zelena salata
- šargarepa
- rotkvice
- crvena paprika
Priprema:
Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate.
Posne sarmice od zelja
Sastojci:
- Glavica crnog luka
- 4 kašike ulja
- 1 kašika tucane paprike
- 30 listova zelja
- 300 g pirinča
- 2 kašike pečenog susama
- Čen belog luka
- Kašičica soli
- Biber po želji
Priprema:
Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu.
Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk. U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata. Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…
Posni kolač
Sastojci:
- šolja šećera
- 3 šolje brašna
- kesica praška za pecivo
- ½ šolje ulja
- Šolja i po vode
- 3 kašike džema od kajsije
- glazura od čokolade
Priprema:
Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.
Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.