Кромпир је ПРОКЛИЈАО, а ипак га једете? Нисте ни свесни каквом РИЗИКУ се излажете!
Сви га имамо у кихињи, али под посебним условима може постати веома опасан.
Кромпир је намирница коју готово увек имамо код куће јер је пактичан, може се спремити на много начина, а притом је и укусан, и даје пуно енергије. Ако га чувате на тамном и хладном месту, дуже ће остати свеж, међутим, ретко коме се никада није догодило да му кромпир проклија пре употребе, поготово јер већином живимо у становима и немамо могућност да га сместимо на хладно место.
ИСТОПИ САЛО КАО ОД ШАЛЕ, АЛИ И ДРАСТИЧНО ПОБОЉШАВА ЗДРАВЉЕ: Ово је најбоља дијета на свету, тврди др Перишић
АКО ОВО САЊАТЕ, ПОД ХИТНО КОД ЛЕКАРА: Симптом који се јавља током спавања указује на НЕИЗЛЕЧИВУ БОЛЕСТ
ИМА САМО СТО КАЛОРИЈА: Овај напитак је ИДЕАЛАН за ДОРУЧАК уколико сте на ДИЈЕТИ или водите рачуна о исхрани
Чињеницу да је проклија обично игноришемо. Једноставно уклонимо клице и припремимо га како смо и замислили. Ипак није сваки проклијали кромпир јестив. На шта треба обратити пажњу.
Треба проценити колико је кромпир проклијао - да ли су клице кратке и нема их пуно или су се већ доста разрасле. Што их је више, то је у кромпиру више соланина, благо токсичне материје која код људи може да изазове симптоме попут главобоље, пролива и повраћања.
Ако су клице избиле упркос правилном складиштењу, најбоље је да пажљивије прегледате кромпир. Ако је кртола, осим што има клице, мекана и наборана, врло је вероватно да у себи има велику количину соланина и не би смела више да се једе. Али, ако је кромпир и даље тврд и има своју форму, а проклијао је тек на неколико места, слободно га једите и даље. Једно је јасно - клице, исто као и делове кромпира који су зелени треба уклонити. Тада нема опасности по здравље, чак ни код проклијалог кромпира.