АКО ВИДИТЕ ОВО НА КРОМПИРУ, НИКАКО ГА НЕ ЈЕДИТЕ! Врло је опасан по здравље - ни кување НЕ ПОМАЖЕ
Зелени кромпир садржи велике количине соланине, отровне хемикалије које могу изазвати дијереју, мучнину, повраћање, главобољу, али и друге непријатности.
Вероватно вам се више пута десило да када ољуштите кромпир видите да је зелен. Стучњаци сада упозоравају да овакав кромпир може да штети здрављу.
Поред дијереје, мучнина, главобоља, може довести и до халуцинација и парализе.
КАЗНИЛИ је јер су мислили да је ПРЕПИЛА на ЖУРЦИ, а она замало да УМРЕ: Млада девојка доживела НЕЗАМИСЛИВО, одјендном НИЈЕ МОГЛА да ХОДА и изгубила је ВИД
КЛАЊАЈУ ЈОЈ СЕ И ПРАВОСЛАВЦИ И МУСЛИМАНИ: Огњена Марија НАГРАЂУЈЕ и КАЖЊАВА људе, ко сутра не испоштује ове ОБИЧАЈЕ, нек се НЕ НАДА ДОБРОМ
Кромпир постаје зелен због висока количина хлорофила, који је у основи безопасан за здравље. Али, количина зелене боје кромпира је сигнал да је количина соланина, који се производи у исто време када и хлорофил, повећана.
Соланин служи кромпиру за време раста као заштита од паразита, гљивица и инсеката. Користи се и код парадајза, патлиџана и паприке.
Саветује се да тај део одстраните на кромпиру, јер овај отров може да издржи високе температуре чак и када се пави промфрит.
Да бисте били у проблему, потребно је да у организам унесете већу количину соланина, иако је било случајева да неко осети симптоме и након 30-50 милиграма.
Саветује се да кромпир држите у тамним просторијама, будући да светлост и топлина покрећу производњу соланина.
Бацате ли проклијалили кромпир јер мислите да није добар?
Научници са Линколн Универитета открили су нам да смо читавог живота у заблуди зато што избегавамо проклијали кромпиир. Он је савршено безбедан за јело.
Уместо што ћете се решити проклијалог кромпира тако што ћете га бацити, боље се зауставите и слободно га употребите.
Фрустрирајуће је да онда када кренете да спремате ручак схватите да вам је кромпир проклијало. Међутим, нема разлога за бригу. Научници из области хране доказали су да су проклијали кромпири подједнако јестив и здрави као и обични. Све што требате да урадите јесте да одсечете проклијале делове и кромпир ће имати уобичајени укус.
Годишње се у Британији поједе 730.000 тона кромпира за који се потроши 230 милиона фунти. Постоје 50:50 одсто шанси да ће кромпир да проклија након десетак дана.
Купци често одустају од кромпира који је неједнаког и необичног облика или је проклијао. Али, то што је проклијао не утиче на његов укус.Чак и када кромпир временом омекша и постане мекан, још увек је јестив али може да има мало другачији укус.
Много кромпира ми губимо у самом процесу љуштења. Многи одустају од куповине кромпира за који виде да је проклијао умјесто да уштеде мало новца и купе га. Треба још истраживања и доказивања у овој области како бисмо све разумели" , рекао је доктор Крис Бишоп са овог Универзитета.