КУВАНИ ИЛИ ПЕЧЕНИ? Кукуруз је изузетно ЗДРАВ, садржи есенцијалне минерале, а ево како је БОЉЕ да га ПРИПРЕМАТЕ
Савет стручњака!
Уместо куповних грицкалица пуних масноћа, шећера, адитива и вештачких додатака укуса, током лета можете уживати у куваном или печеном кукурузу. Осим што је укусан, кукуруз је маштовита намирница које се може користити у многим јелима - чорбама, пиринчу, тестенинама, салатама са кукурузом. Машти нема краја, а увек даје посебан укус и шмек.
Оженио СРПКИЊУ, инстистирао да му деца НАУЧЕ СРПСКИ - Славни ГЛУМАЦ прешао у ПРАВОСЛАВЉЕ због супруге
ХОРОСКОП ЗА ЈЕСЕН - Јарац на СЕДМОМ НЕБУ, Рибе ЛУДО СРЕЋНЕ, а погледајте шта предвиђа за остале
Не смемо занемарити ни благодети које кукуруз има по здравље. Главну компоненту кукуруза чине влакна која су неопходна за функционисање пробаве и рад црева. Лако је сварљив и брзо ће вас заситити. Од витамина, кукуруз садржи Б1, витамин Б9 и А, а богат је и важним минералом калијумом.
Садржи минерал који регулише крвни притисак, као и антиоксидантима који су неопходни за детоксикацију организма. Садржи угљене хидрате и мале количине масти.
Који кукуруз је здравије јести - печени или кувани?
Кукруз садржи велику количину скроба, који је сложени угљени хидрат (или полисахарид) који се састоји од хиљада молекула глукозе повезаних заједно. Сложени угљени хидрати у свом природном стању имају тенденцију да имају нижи гликемијски индекс од хране која садржи једноставне угљене хидрате, па је укус мање сладак.
Ако бисте загризли кукуруз пре него што је куван, уопште не бисте осетили много слаткоће. То је зато што полисахариди нису разграђени. Кувани кукуруз има слађи укус јер је топлота кувања изазвала разградњу молекула глукозе у полисахариду. У студији коју је урадио амрички Универзитет Пурдуе, научници су открили да печење кукуруза на високим температурама доводи до повећане количине скроба. Лаички речено, што је виша температура кукуруза, то ће се више глукозе разградити, што ће резултирати слађим укусом.
Ако испечете клип кукуруза, вероватно бисте га пекли на температури око 200 до 250 степени, то је довољно топлоте да разбије више молекула глукозе без сагоревања кукуруза. Ово ће вам дати укусан сладак клип кукуруза који се може постићи само печењем. Тако да је према овој студији здравије јести печени кукуруз. Такође, када кувате или печете кукурз најздравије га је јести без додатака попут уља и маслава, јер ће ово додатно увећати калоријску вредност.
Ипак, ако ћемо већ да бирамо због здравља, стручњаци за храну истичу да је најбоље припремити кукуруз на пари. Кување на пари чува више хранљивих састојака у поређењу са кувањем или печењем на роштиљу, омогућавајући вам да искористите све нутритивне вредности кукуруза, а да и даље добијате фантастичан укус.