ПОГОРШАВА СТАЊЕ: Људи са овим ЗДРАВСТВЕНИМ ПРОБЛЕМИМА морају да избегавају конзумирање купуса
Не препоручује се!
Купус је богат извор витамина Ц и важан је за јачање имунутета, обилује витамином Ц, а одличан је извор влакана и користан за регулацију пробаве. Богат је и витаминима Б1, Б2 и Б6, који подижу количину енергије у телу, а због витамина К одлична је храна за мозак.
Како би сачували све драгоцене састојке важно је да се купус кратко кува или још боље једе сиров као салата. Дуготрајно кување уништава глукозинолате, чија су антиканцерогена својства драгоцена.
Бик СКЛОН ГОЈЕЊУ, Лав има проблеме са КИЧМОМ, осетљива ЈЕТРА код Стрелца: Ово су "СЛАБЕ ТАЧКЕ" хороскопских знакова
ДЕСЕТ КИЛОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Уз ову ДИЈЕТУ можете да једете чак и СЛАТКИШЕ, али поштујте ЈЕДНО ПРАВИЛО
И црвени и зелени купус су подједнако здрави, тако да нећете погрешити за коју год врсту да се одлучите, али нутриционисти саветују да особе с одређеним обољењима буду опрезне у конзумацији ове здраве намирнице.
Особама с каменом у бубрегу, панкреатитисом и чиром на желуцу не препоручује да конзумирају пуно зеленог купуса.
Купус садржи пурине који доводе до стварања мокраћне киселине у организму, што погоршава стање код гихта и камена у бубрегу. Ако је потребно да једете намирнице без пурина, можете јести воће, поврће, житарице и млечне производе. Купус подстиче тегобе панкреатитиса и чира на желудцу.