ЛИМУНАДА НА ЛИСТИ: Намирнице које НЕ БИСТЕ смели да КОНЗУМИРАТЕ уколико сте прехлађени и осећате малаксалост
Неке од њих, сматрају се здравим, али није препорука конзумирати их у овом стању!
Када вас мучи прехлада, неке намирнице могу да погоршају стање. Ево шта бисте требали да избегавате у случају главобоље, малаксалости и упаљеног грла.
За људе НА КОСОВУ данас је ВЕЛИКИ ПРАЗНИК - Према старом веровању никако НЕМОЈТЕ РАДИТИ ОВО
ПОПРАВИТЕ УКУС СВАКОГ ЈЕЛА уз овај једноставан, али делотворан трик: За ваше СУПЕ И ЧОРБЕ ЋЕ ТРАЖИТИ РЕЦЕПТ после овога!
УПАЉЕНО ГРЛО
Најбоља храна: Покушајте да одржите грло влажним тврдим бомбонима и пијете много течности. Мека, кремаста храна као што су крем супе, пире кромпир, јогурт па чак и кајгана може бити подношљивија за јело са упалом грла.
Најгора храна: Избегавајте тврду и хрскаву храну као што су чипс или ораси. Кисели сокови, као сок од поморанџе, сок од грожђа и лимунада, такође могу да иритирају упалу грла.
МАЛАКСАЛОСТ
Кристин Артур, интерниста у медицинском центру у Калифорнији, објаснила је да “за опште болове у мишићима, храна која садржи магнезијум или калцијум може да помогне у ублажавању болова”.
Најбоља храна: Добри извори магнезијума су зелено лиснато поврће, ораси, семенке, сушени пасуљ и цела зрна. У међувремену, храна богата калцијумом укључује конзервирани лосос, јогурт, лиснато поврће и сок од поморанџе обогаћен калцијумом.
Најгора храна: Све што вас дехидрира може погоршати болове у мишићима, посебно алкохол и кофеин.
ГЛАВОБОЉЕ
Дехидрација је један од водећих узрока главобоље, зато пробајте прво да се фокусирате на то.
Најбоља храна: Вода и друге течности су најбољи избор.
“Попијте флашу воде и сачекајте 20 минута да видите да ли вам је боље”, наводи др Артур. Кофеин је познат по томе што вас исуши, али хронично, мале дозе могу повремено да помогну у ублажавању мигрене код неких људи.
“Али за сваку шољицу чаја или кафе, попијте једнаку количину воде да бисте избегли дехидрацију”, рекао је др Артур.
Најгора храна: Људима који свакодневно имају главобоље саветује се да не конзумирају кофеин. Иако је потребно више истраживања, друга храна за коју се верује да изазива главобољу укључује вештачке заслађиваче, старе сиреве (плави, на пример) који садрже тирамин, плус црно вино и прерађено месо.
ПРЕХЛАДА
Најбоља храна: Стручњаци су препоручили “златно млеко”, које укључује куркуму, зачин познат по својим антиинфламаторним својствима.
Најгора храна: Прескочите зачињену храну и шећер, који могу да погоршају симптоме, говоре експерти.