ОПРЕЗ СА ЛУБЕНИЦОМ: Ево које су ПОСЛЕДИЦЕ ПРЕТЕРИВАЊА у конзумацији овог воћа
Обратите пажњу.
Лето је одавно почело, зато искористите максимално оно што је од њега остало, а овако мислимо и на воће које је сезонско и има га само у току лета. Овде убрајамо и лубеницу која је суперздрава за организам, детоксикује и хидрира. Цене по килограму сада су доста ниже него на почетку сезоне, што је још један разлог да купите једну и освежите се.
Ево шта се дешава са организмом када једемо лубеницу.
Немогуће је само кроз исхрану: ЕВО КАКО ДА НА НАЈЛАКШИ НАЧИН НАДОКНАДИТЕ ВИТАМИНЕ У ОРГАНИЗМУ!
ПРЕКИДАЈУ МАМУРЛУК: Намирнице које су најефектније када попијеш ЧАШИЦУ више, а ове ПОГОРШАВАЈУ ситуацију
Неутрализује слободне радикале
Како је пуна антиоксиданса, лубеница помже у уклањању бактерија. За неутрализацију је заслужан ликопен. Њега обично повезују са парадајзом, но лубеница има 40% више ликопена него сиров парадајз.
Дуже се осећате сито
Ако покушавате контролисати порције и број калорија које уносите у организам, битно је пронаћи намринице од којих смо даље сити. Лубеница је једна од њих. Фактор који пуно доприности осећају ситости је и колико поједемо. Што више поједемо, то се ситије осећамо и ту је сва предност лубенице. Она је препуна воде и управо због тога је можете појести више, а унети мање калорија него да једете неко друго воће.
Помаже при контроли килаже
Истраживачи у студији проведеној 2019. године закључили су како једење две шољице лубенице дневно доприности контролирању килаже јер подстиче осећај ситости. Током истраживања две групе добијале су једнак број калорија, једни из лубенице, а други из кексића с мало масти.
То значи да нису све калорије једнаке, због неких се можемо осећати више сито, због чега на крају и поједемо мање у дану.
Може подстаћи главобоље
Недавна студија, која је проучавала што све може бити окидач за мигрене, открила је да међу окидачима може бити и лубеница. Готово 30% испитаника добило је мигрену унутар 90 минута од конзумирања лубенице, пише Еат this.
Проблеми са пробавним системом
Лубеница садржи пуно фрукзоте која спада у скупину ФОДАМП спојева, односно ферментираних олигосахарида, дисахарида и моносахарида. Људи који иначе имају пробавних проблема требали би избегавати намирнице из ФОДАМП категорије јер оне још додатно погоршавају њихове тегобе.