МНОГИ НЕ ЗНАЈУ ОВО! Ова БИЉКА нам је с разлогом на дохват руке, ЛЕЧИ НЕПЛОДНОСТ И ОВЕ БОЛЕСТИ
Ова биљка је чудо!
Римљани су га поистовећивали с љубављу и оданошћу па се веровало да ће мушкарац заувек волети жену од које прими гранчицу босиљка.
У Индији су босиљак неговали као симбол добродошлице, а у ајурведи једна од врста босиљка (тулси, лат. Оцимум тенуифлорум) користи се за лечење многих болести - дијабетеса, астме, импотенције, бубрежних каменаца, неплодности и алергија.
Тражите нову пролећну обућу? Deichmann вам нуди и до 50% попуста на сезонске моделе топ брендова!
НАЈЛАКШЕ МРШАВЉЕЊЕ ИКАД Сви који не стижу да вежбају, биће ОДУШЕВЉЕНИ овим триковима
"Брак НЕЋЕ дуго ПОТРАЈАТИ!" Британија ГОРИ због ове ИЗЈАВЕ, Хари ЉУТ на Меган након ИНТЕРВЈУА код Опре?
Босиљак (лат. Оцимум басилицум) је жбуната и веома ароматична биљка, овалних и углавном зелених листова. Постоји око шездесет врста босиљка, а све су различите по изгледу и укусу. Први писани документ о босиљку је стар 4.000 година и потиче из старог Египта.
Ријеч босиљак потиче од грчке речи "басиликон", што значи краљевски, чиме су древне културе изразиле поштовање према овој биљци.
Снажан антиоксиданс
Босиљак има веома јака антиоксидативна својства. Антиоксиданси из босиљка, који су важан део здраве исхране и здравог начина живота, шите тело од слободних радикала, спречавају старење ћелија и настанка неких врста рака.
Један од њих је бета-каротен, који се у телу претвара у витамин А. Он спречава оксидацију холестерола штитећи срце и крвне судове. Бета-каротен је одличан за превенцију болести као што су астма, остеоартритис и реуматоидни артритис, које настају због слободних радикала.
Одличан за срце и крвне судове
У босиљку има пуно витамина Б6 и магнезијума. Витамин Б6 спречава накупљање опасне супстанце хомоцистеина, а магнезијум подстиче јачање кардио васкуларног система чиме делује превентивно против инфаркта. Опуштајући мишиће и крвне судове он поспешује проток крви и смањује ризик од аритмије.
Природни антибиотик
По новим истраживањима, уље босиљка позитивно делује на имунитет. С обзиром да његови листови поседују антибактеријска и антисептичка својства, могу се користити за лечење бактеријских инфекција.
Босиљак у кулинарству
Босиљак је незаобилазан зачин у разним кухињама, а одлично се слаже са великим бројем јела. Босиљак увек додајте у јело на крају, како бисте сачували његов укус. Ако можете да бирате, увек одаберите свеж босиљак јер има јачи укус. Најпознатије јело које укључује босиљак је Песто Ђеновезе, које садржи зелени умак од босиљка, пињола и пармезана.
Од свеже насецканог босиљка с белим луком и маслиновим уљем може се направити одличан сос, који можете послужити као прилог уз разна јела попут тестенине, пиринча и брускета.
Од босиљка се може направити и једноставан ледени десерт. Исецкајте босиљак и помешајте с лимуновим соком, соком шећерне трске и водом, па смесу замрзните као коцкице леда. Кад се смеса замрзне, блендером их уситните и послужите као ледени десерт у медитеранском стилу. Можете направити и свежу, укусну и вишебојну италијанску салату од свежег босиљка, моцареле и парадајза.
Попијте освежавајући чај од босиљка који ћете припремити тако што ћете насецкане листове босиљка прелити врућом водом, оставити да одстоји осам минута, а затим процедити.