МОГУ ДА ИЗАЗОВУ ОЗБИЉНА ОБОЉЕЊА: Ових 5 врста ЈАЈА нико НЕ БИ СМЕО да једе - опасна су по здравље!
Једна од најздравијих и најпопуларнијих намирница може узроковати озбиљне здравствене тегобе.
аја се сматрају једном од најбољих намирница, веома су хранљива и телу обезбеђују најважније нутријенте неопходне да би нормално функционисало. Међутим, у неким случајевима и неке врсте се никако не препоручују.
На интернету ћете често наићи на тврдње да уколико се предуго кувају или предуго држе у фрижидеру могу да изазову да жуманце потамни.
Тражите нову пролећну обућу? Deichmann вам нуди и до 50% попуста на сезонске моделе топ брендова!
НАЈЛАКШЕ МРШАВЉЕЊЕ ИКАД Сви који не стижу да вежбају, биће ОДУШЕВЉЕНИ овим триковима
"Брак НЕЋЕ дуго ПОТРАЈАТИ!" Британија ГОРИ због ове ИЗЈАВЕ, Хари ЉУТ на Меган након ИНТЕРВЈУА код Опре?
Редовна конзумација таквих јаја може довести до анемије, губитка косе, стварања камења у жучи, негативно утичу на раст тела и интелектуални развој, као и изазвати друге озбиљније болести.
Ево шта је истина, са којом врстом јаја треба бити опрезан.
Сирова јаја
Сирова јаја садрже авидин и антитрипсин, који утичу на варење и апсорпцију беланчевина у телу. Поред тога, јаја могу носити бактерије које могу изазвати дијареју. Ове бактерије се убијају само на високим температурама, па се препоручује да се подвргну термичкој обради пре конзумације.
Јаја са измешаним жуманцетом и беланцетом
То се дешава када се љуска јајета поломи, било током транспорта или услед механичких оштећења. Ако се оваква јаја предуго чувају, бактерије или плесни могу ући у јаје кроз поре љуске и уништити структуру протеина, услед чега се меша са жуманцем. Ако такво јаје нема специфичан мирис или изглед, може се јести након термичке обраде, на пример, ако се обари. Међутим, ако је беланце замућено, то указује на то да се бактерије множе изнутра. Такво јаје је апсолутно забрањено јести, посебно ако има непријатан мирис.
Јаја са сувим жуманцетом
Ако се исувише дуго чува, јачина опне жумацета слаби, због чега се оно суши. Ако је у овом случају жуманце нормалне боје, јаје може да се једе. Али ако се жуманце потпуно прилепило за љуску и услед тога потамнело, онда такво јаје никако не треба да се једе.
"Буђаво" јаје
Када се јаја чувају у влажном окружењу, заштитни филм на површини љуске је оштећен, што накнадно доводи до продора бактерија и њиховог даљег размножавања унутар јајета. Споља се то манифестује црним мрљама или појавом буђи. Такво јаје је строго забрањено за употребу.
Јаја са пилећим "клицама"
Током инкубације јајета, развој ембриона пилета може да се заустави због утицаја температуре, влажности, салмонеле или паразита.
Таква јаја не само да не садрже хранљиве састојке (јер су коришћена за развој пилећег ембриона), већ могу да постану и преносиоци различитих бактерија, попут Е. цоли, staphilococcus ауреус, тифусног бацила, бактерија Протеус и других, што може довести до тровања. Зато ова јаја никако не би смела да се користе.