Најбољи рецепт за празничне ЦИМЕТ РОЛНИЦЕ - Мекана, пуфнаста и сочна посластица која се топи у устима, а мирише цела кућа
Представљамо вам ваш нови омиљени слаткиш
Нема ничег лепшег од мириса свеже печених цимет ролница које се шире из рерне током зимских празника. Ова мекана, пуфнаста и сочна посластица није само савршен начин да започнете дан током празничних дана, већ је и прави тренутак да окупите породицу и пријатеље око стола. Када се цимет и мед сједине у савршеном рецепту, добијете неодољиву посластицу која ће вас подсећати на све топле тренутке и традицију која се преноси кроз генерације.
За припрему ових предивних цимет ролница потребни су вам само основни састојци и мало стрпљења. Савршен спој мекане и сочне унутрашњости и хрскаве спољашности учиниће их омиљеним избором за сваки празнични стол. А мирис који ће се ширити вашом кухињом док се ролнице пеку – то је право празнично чудо!
Састојци за тесто:
- 500 г брашна
- 7 г сувог квасца (1 паковање)
- 80 г шећера
- 250 мл млека (млако)
- 2 јаја
- 80 г маслаца (топљеног)
- 1 кашичица ванилин шећера
- Прстохват соли
Састојци за фил:
- 100 г маслаца (омекшалог)
- 100 г смеђег шећера (или обичног, по жељи)
- 2-3 кашичице млевеног цимета
За прелив:
- 100 г прах шећера
- 2-3 кашичице млека (по потреби)
Припрема:
Почните тако што ћете у великој чинији помешати млако млеко и шећер, па додајте квасац. Оставите да одстоји 5-10 минута док се не појави пена, што значи да је квасац активиран. У другој чинији помешајте брашно, прстохват соли и ванилин шећер. Затим додајте јаја, отопљени маслац и мешавину квасца са млеком. Почните да месите тесто док не постане глатко и еластично.
Када се тесто добро умеси, покријте га крпом и оставите на топлом месту да нарасте, око 1 сат, док се не удвостручи у величини. За то време припремите фил. На развијеном тесту, равномерно распоредите омекшали маслац, поспите смеђим шећером и млевеним циметом. По жељи, можете додати и мало наренданог лимуновог корице за додатну свежину.
Када је тесто нарасло, пребаците га на благо побрашњену површину и развуците га у правоугаоник дебљине око 1 цм. Затим, почните да увијате тесто у ролат, почевши од дуже стране. Када сте увили цело тесто, сеците га на 8-10 једнако великих ролница.
Ролнице ставите у претходно подмазан плех (или обложен папиром за печење), оставите мало простора између сваке, јер ће током печења још нарасти. Покријте их крпом и оставите још 15-ак минута да одмарају. У међувремену, загрејте рерну на 180°Ц (са вентилацијом на 170°Ц). Пеците цимет ролнице 20-25 минута, док не постану златно смеђе и мирисне.
Док се ролнице пеку, припремите прелив. У малој чинији помешајте прах шећер и млеко док не добијете глатку смесу. По потреби додајте још мало млека за жељену конзистенцију. Када су ролнице печене, извадите их из рерне и још док су топле, прелијте их са припремљеним преливом. Овај прелив ће се упити у ролнице, дајући им додатну сочност и слаткоћу.
За још богатији укус, можете додати и сецкане орахе или суво грожђе у фил, што ће им дати додатну текстуру и обогатити њихов укус.
Уживајте у овом дивном, празничном рецепту! Цимет ролнице су савршене за све прилике – било да их послужите као доручак, ужину или чак као дезерт. Мека, сочна и мирисна, ова посластица ће сигурно освојити све присутне, а ваша кухиња ће мирисати на празничну чаролију.