ПЕЧЕНИЦА преливена медом из рерне, савршена за ПРАЗНИЧНУ трпезу - Овакво месо ће сигурно одушевити ваше госте и изгледом и укусом
Направите глазирано печење и имаћете најлепши празнични јеловник
Ова печеница је права звезда сваке празничне трпезе! Комбинација сочне печенице и прелепог, слатко-сланог преливања медом чини ово јело неодољивим, а мирис који ће се ширити из рерне учиниће да се сви у кући окупе око стола. Мед, у комбинацији са зачинима, ствара прелепу глазуру која месу даје богат, карамелизован финиш, док месо остаје мекано и сочно.
Овакво јело је права посластица за ваше госте, а савршен је избор за све врсте свечаних прилика, било да је реч о Божићу, Новој години или било којој другој прослави.
Ово јело не само да је савршен спој укуса, већ и визуелно оставља снажан утисак. Служите га са прилозима по избору, као што су печени кромпир, поврће или салате, и ваши гости ће бити одушевљени.
Припрема ове печенице је једноставна, али ефекат на вашој празничној трпези биће незабораван. Следи рецепт за печеницу са медом која ће постати ваш нови фаворит!
Састојци:
2 кг свињске печенице
4 шаргарепе
1 црни лук
1 кашичица бибера у зрну
2 листа ловора
Бибер, со
За глазуру:
100 г меда
50 г смеђег шећера
50 мл црног вина
1 кашика сирћета
1 кесица каранфилића
Припрема:
Месо ставите у плех, прелијте хладном водом, додајте очишћену шаргарепу, лук, бибер, ловор и кувајте око три сата. За глазуру у шерпу ставите шећер, вино, сирће, мед и загревајте на ниској температури. Кад проври, кувајте још око пет минута да постане сирупасто. Стално мешајте. Скините кожу са печенице, И ножем је мало зарежите у једну па у другу страну да добијете квадратиће. У разрезе поређајте каранфилиће. Прелијте с пола глазуре и пеците у загрејаној рерни на 180 степени 15 минута. Прелијте остатак глазуре и пеците још око пола сата, односно док шунка не добије смеђу боју.