Најјачи савезник ПРОТИВ ПРЕХЛАДЕ - Ову намирницу обавезно набавите у наредном периоду, штити и јача имунитет
Делује и на смањење нивоа шећера у крви и делује противупално.
Ђумбир има веома дугу историју употребе у разним облицима традиционалне и алтернативне медицине. Помаже у борби против прехлада и грипа, обарању повишене температуре, делује противупално, умирује надражајни кашаљ, помаже код трудничких мучнина, проблема са варењем.
Постоје истраживања према којима ђумбир делује и на смањење ниова шећера у крви и лошег холестерола, као и да спречава настанак тромба.
Јединствени мирис и укус ђумбира потичу од његових природних уља, од којих је најважније гингерол. Гингерол је главно биоактивно једињење, Одговорно за многа лековита својства ђумбира.
Према истраживању, гингерол има моћне антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте. На пример, може помоћи у смањењу оксидативног стреса, што је резултат прекомерне количине слободних радикала у телу.
Ђумбир је препун антиоксиданата, једињења која спречавају стрес. Они могу помоћи вашем телу да се бори против хроничних болести попут високог крвног притиска, срчаних обољења и болести плућа. Ђумбир се највише користи као лек за прехладу и за побољшање циркулације. Наиме, када се осети језа, дрхтавица и други симптоми прехладе, чај од ђумбира се користи као средство за утопљавање.
У истраживању из 2015. године која је обухватила 41 учесника са дијабетесом типа 2, конзумирањем два грама ђумбира у праху сваког јутра на празан стомак, смањили су шећер у крви за 12 одсто.
Такође је драматично побољшао хемоглобин А1ц (ХбА1ц), маркер за дугорочни ниво шећера у крви. ХбА1ц је смањен за 10 одсто током периода од 12 недеља.
Забележено је смањење односа аполипопротеин Б / АполипопротеинА-И за 28 одсто и смањење малондиалдехида (МДА) за 23 одсто, што је нуспродукт оксидативног стреса. Висок однос АпоБ / АпоА-И и високи нивои МДА главни су фактори ризика за срчана обољења.
Међутим, имајте на уму да је ово била само једна мала студија. Резултати су невероватно импресивни, али их је потребно потврдити већим истраживањима пре него што се дају било какве препоруке.
– Пацијенти који пију терапију за инсулинску резистенецију и дијабетес могу да конзумирају ђумбир – каже Тијана Дангубић, ендокринолог.
Овај савет односи се на умерено конзумирање ђумбира, а приликом контроле и одређивања терапије свакако се посаветујте са лекаром о начину коришћења ђумбира.
Ђумбир може успорити згрушавање крви, па др Тијана Дангубић, ендокринолог, не саветује пацијентима на антикоагулантној терапији да га конзумирају.
Узимање ђумбира заједно са лековима који такође успоравају згрушавање може повећати ризик од појаве модрица и крварења.