Најздравији доручак: Ако сваког дана доручкујете ОВСЕНУ КАШУ, десиће вам се ОВЕ 4 СТВАРИ
Није на одмет знати.
Некада веома популарне, потом потпуно заборављене, овсене пахуљице већ дуго су прве на листи нутрициониста и фитнес гуруа када је у питању здрав доручак.
ФЛАШИЦА ВОДЕ ОБАВЕЗНА, АКТИВНИ УГАЉ ДЕТОКСИКУЈЕ! Ову су ЗАБЛУДЕ које се односе на ЗДРАВЕ НАВИКЕ!
УМОР НЕСТАЈЕ: Ово су ТРИ једноставна ПОСТУПКА који БРИШУ осећај малаксалости и дају ЕНЕРГИЈУ!
ДИЈЕТА НЕ ФУНКЦИОНИШЕ!? Уколико уведеш ОВО у свакодневну рутину, СМРШАЋЕШ у СТАРТУ ТРИ килограма!
Могу да буду слане и слатке, јефтине су, спремне врло брзо а пуне здравих материја. Свега 100 грама овса садржи чак 16,9 грама протеина, а само четвртина порције садржи скоро 100 одсто препоручене количине мангана.
Садржи и антиоксиданте попут витамина Е, селен, фенолску и фитатну киселину, витамин Б1, биотим, магнезијум и још много фитонутријената. Наравно, говоримо о каши коју ћете сами скувати уместо инстант верзија.
Овсена каша је чист извор влакана ,а влакна је изузетно тешко сварити без много течности. Овсене пахуљице служе као сунђер који упија воду и остале течности док се креће кроз ваш систем за варење и онда излазе из вас.
Захваљујући томе, нема више надутости нити затвора и редовно ћете као сат ићи у тоалет.
Влакна нису добра само за варење већ, помажу у одржавању жељене телесне тежине. Када их поједете за доручак, шансе да ћете се преједати у току дана су минималне.
Ако узмете у обзир да порција сувих обичних овсених пахуљица има 8.2гр влакана, што је трећина препорученог дневног уноса, јасно вам је зашто је ово идеалан избор. А да бисте додали још влакана, само додајте мало свежег воћа.
Влакно је веома важно у смањивању нивоа холестерола, а ако смањите холестерол, смањујете и ризик за обољења срца. Овсена каша има два типа влакана - псилијум и бета глукан, а оба се доказано боре против срчаних болести.
Последњих пар година угљени хидрати имају незаслужено лошу репутацију, и људи заборављају да има и добрих и неопходних угљених хидрата. На крају крајева, један од њих су и влакна. Тело их споро вари, па се шећер у крви постепено повећава, што штити од дијабетеса типа два.