Пет НАЈСТАРИЈИХ НАРОДНИХ ЛЕКОВА ЗА ПРЕХЛАДУ: Ове БИЉКЕ богате су витаминима које ЈАЧАЈУ ОРГАНИЗАМ И имунитет
Брзо делују!
Лековите биљке се вековима користе за очување здравља, јачање имунитета и лечење разних тегоба. Током зиме се много чешће суочавамо са симптома прехладе попут цурења носа, кашља, температуре, бола у грлу, а стари и проверени рецепти са лековитим биљем могу помоћи да их ублажимо. Лековито биље је драгоцен извор есенцијалних витамина и минерала, а ево које древне природне и народне лекове можете од њих припремити како би лакше изашли на крај са прехладом.
1. За превенцију прехладе у периоду хладног времена и смањење ризика од инфекција можете користити чај од мајчине душице. Направите га тако што ћете 1 кашичицу сувог или свежег биља мајчине душице прелити са чашом кључале воде и оставити 15 минута да одстоји. Чај се пије у било које доба дана, уз додатак лимуновог сока и мало меда за лепши укус..
2. Невен са камилицом такође помаже код симптома прехладе јер ове биљке имају антимикробна и умирујућа својства. Биљке у једнаким размерама се сипају у кључалу воду, оставите да одстоји 10 минута, процедите и пијте као чај. У ову мешавину можете додати цвет липе и шипак.
ИМАТЕ ОВЕ ДВЕ РУПЦЕ НА ЛЕЂИМА? Оне говоре доста о вашем здравственом стању и начину живота!
Ручак за МАЊЕ од 100 ДИНАРА - Чорба и ШНИЦЛЕ у најјефтинијијој режији, потребан вам је ЈЕДАН САСТОЈАК, остало су зачини
3. Током прехладе се посебно препоручује и употреба листова рибизле јер садрже велику количину витамина Ц који је неопходан за имунитет. Сипајте 200 мл воде у посуду и сачекајте да прокључа. Додајте5-6 листова рибизле, поклопите посуду и оставите да кључа још неколико минута. Склоните са ватре и оставите још пар минута да се чај мало охлади, а онда процедите и попијте.
4. За лечење прехладе погодан је и невероватно лековит одвар од групе биљака. У jednakimmerama узмите камилицу, лимунску траву, вибурнум бобице, листове рибизле и цветове невена. Прелијте са врућом водом и кувајте око 10 до 15 минута. Процедите и попијте.
5. Чај од жалфије ће такође помоћи да се носите са симптома прехладе. Ова биљка има антимикробна својства, позитивно утиче на здравље, а одлична је за ублажавање симптома упале грла. Чај од жалфије може се користити за испирање упаљеног или инфицираног грла, а можете га и пити за целокупно здравље. Скувајте 2 дл воде до кључања и прелијте преко пуне кашике жалфије и оставите нек одстоји отприлике 5 до 6 минута. Ако испирате грло, то чините са мањим гутљајима, тако што забаците главу уназад и гргоћете чај, па затим испљунете. Понављајте поступак док не истрошите цео чај. Ако желите да пијете чај, онда га можете засладити са мало меда или му додати неколико капљица лимуновог сока за лепши укус.
Од жалфије можете направити и сируп против прехладе и грипа, по рецепту који су користиле наше баке. Припремате га на следећи начин: Лимун добро оперите, нека буде органски, и исецкајте га на ситно зајендо са кором. У шерпу сипајте 200 мл воде и у њој додајте исецкан лимун, 200г шећера, 1 кашику ланеног семена, лашику сушене жалфије и 1 кашику белог слеза. Смесу кувајте око 30 минута на тихој ватри, па је процедите. Можете у њу додати и кашику меда.