Научно је доказано да СИР ИЗАЗИВА ЗАВИСНОСТ: Посебно обратите пажњу на ОВУ ВРСТУ!
Конзумација сира може да прузрокује зависност једнако као и тешке дроге
Сир је често незаобилазни део гастрономских посластица, било да је реч о сланим специјалитетима, тортама или неким другим слаткишима.
Савршено се уклапа уз укусне пасте, пице и разна друга јела. Плате од сирева су најпопуларније и најпожељније на свакој забави, а занимљиво је да за то постоји крајње једноставно објашњење.
Наша певачица УСРЕД ЕМИСИЈЕ ДОЖИВЕЛА ИНФАРКТ: "Цео дан сам осећала ОВЕ СИМПТОМЕ, а онда је уследио СРЧАНИ УДАР"
ОВО ЈЕ АЛАРМ ДА ВАМ ЈЕ КУЋА ПУНА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: У оваквом дому нема среће
Наиме, недавно су научници пронашли још један разлог зашто многи од нас више не могу да замисле живот без сира, а разлог је једноставан- сир ствара зависност.
Научни тим Универзитета у Мичигену успео је да докаже да конзумација сира може да прузрокује зависност једнако као и тешке дроге. Разлог зависности је казоморфин, која се налази у млечном производу, а настаје када се млечни протеин казеин, садржан у сиру, вари у желуцу, а затим стимулише рецепторе у мозгу, ослобађа се допамин и јавља се телесни осећај благостања.
Будући да у млеку има релативно мало казеина, а много је више казеина у сиру, научници саветују да мање конзумирамо сир од млека.
Килограм сира има добрих десет пута већу дозу казеина од млека, а као резултат тога је, такође већа доза казоморфина производи у желуцу. Према истраживању, такозвани аналогни сир, односно слабо прерађени сир из масовне производње, посебнон изазива зависност, јер ти производи од сира могу да садрже и рафиниране угљенохидрате и масти које могу да доведу до зависности од прехрамбеног понашања.
Овај сир, који се налази у кришкама на полицама супермаркета, познат је и као „пластични сир“.
Међутим, научници који су учествовали у овом истраживању, не препоручују потпуно избегавање сира, јер ипак сир осигурава бројне витамине, посебно витамин Б12, који је добар против стреса и умора, такође садржи бројне минерале, попут калцијума. Нутриционисти препоручују количину од 50 до 60 грама сира дневно, а то су, на пример, две кришке гауде.