Не избегавај масти! 5 намирница које ТРЕБА да конзумираш ако желиш МАЊЕ килограма!
Чоколада је једна од њих, а ево које су остале...
Током процеса мршављења многи се одричу дотадашњег начина исхране и прихватају нека нова, често строга правила која јамче пад казаљке на ваги.
Али за здраво мршављење је најважнији унос оптималне количине нутритивних састојака које могу задовољити само одређене врсте намирница.
Откривамо пет којих се никако не бисте требали одрећи током дијета...
ПРОЛЕЋНИ НАПИТАК: Чај који јача ИМУНИТЕТ и ублажава симптоме АЛЕРГИЈЕ (РЕЦЕПТ)
Намирнице богате омега 3 масним киселинама
Есенцијалне масне киселине нужне су за обављање функција у телу, али оне органски у њему не постоје, стога их је нужно уносити на свакодневној бази. Лосос, туна, сардина, орашасти плодови, маслиново и ланено уље садрже омега 3 масне киселине. Доказано је да људи који су покушавали да смршају уз помоћ вежби и дијета, боље контролишу шећер и холестерол ако су омега 3 масне киселине део њихове исхране.
ОВА намирница даје ЕНЕРГИЈУ и смањује БОЛ, а ЗДРАВИЈА је и ЈЕФТИНИЈА од спортских енергетских пића
Целе житарице
Нису сви угљени хидрати непријатељи. Рафиниране и прерађене треба избегавати, док су целе житарице богате протеинима, влакнима и витамином Б важне за нормалан рад пробаве. Обилују и влакнима, аминокиселинама, витамином Ц, садрже више калцијума, магнезијума и силицијума из млека, те који продужавају осећај ситости. Важно је стога у своју исхрану укључити семенке попут амаранта, проса, јечма, хељде, зоба и ража.
Јабуково сирће
Сирћетна киселина, главни је састојак јабуковог сирћета и одговорна је за бржу разградњу скроба чиме се олакшава губитак сувишних килограма. Истраживања су показала да свакодневно конзумирање јабуковог сирћета може смањити индекс телесне масе, ниво триглицерида и обим струка.
Сирће је најбоље конзумирати у комбинацији с водом, и важно је да користите само домаће сирће чији удео сирћетне киселине не сме бити већи од 5 посто, чиме ћете смањити ризик од желучаних тегоба.
ЧУДОТВОРНО ВОЋЕ: Свеж АНАНАС једите ПОСЛЕ ОБРОКА, а ево и зашто је то ВАЖНО!
Црна чоколада
Ред црне чоколаде која садржи 70% чистог какаа требало би да буде саставни део свакодневне исхране. Црна чоколада садржи антиоксидансе и полифеноле, док су теобромин, теофилин и кофеин биоактивне компоненте какаа које делујући на централни нервни систем смањују апетит и стварају осећај ситости.
Кокосово уље
Кокосово уље је засићена масна киселина којом доминира лауринска киселина која је позната по својим антибактеријским и антивирусним својствима. Девичанско кокосово уље се лако разграђује, не успорава пробавну, а организам га користи као брзи извор енергије.
Наиме, засићене масне киселине тело не користе као масти, него као угљене хидрате. Оне наиме не циркулишу слободно крвотоком и не складиште се како би се повећала телесна тежина, иду у јетру где се одмах прерађују у енергију која убрзава метаболизам. Кокосово уље можете користити као додатак јелима, а највећи ефекат има уколико свакодневно поједете једну малу кашику уља.