НЕКАДА ПУНЕ ВИТАМИНА, ДАНАС ОБИЛУЈУ ПЕСТИЦИДИМА: Ево списка НАЈОТРОВНИЈЕГ воћа и поврћа!
Невероватно
Шведски научници су доказали да се инсекти, фунгициди и регулатори раста биљака могу накупити у телима деце и одраслих.
Међутим, ако само две недеље не уносимо у организам храну која је загађена пестицидима, ниво ових токсина у нашем телу пада на нулу.
ТАЈНА СНАГЕ: Никада нећете осетити МАЛАКСАЛОСТ, а мишићи ће бити глатки и затегнути УЗ ове НАМИРНИЦЕ!
БОЛОВИ У ДОЈКАМА: Ево шта то ГОВОРИ о вашем ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ и када да РЕАГУЈЕТЕ!
Ево зашто је важно да избегавамо храну третирану пестицидима:
Здравље мозга: У документима из 2008. године наводи се да се бројни пестициди сматрају неуротоскинима који могу да утичу на мозак сисара и људи. Истраживања су показала да постоји јака повезаност између изложености пестицидима и Паркинсонове болести - хроничног и прогресивног поремећаја кретања.
Ризик од рака: Током 2015. године, Међународна агенција за истраживање рака, обавестила је јавност да глифосат - најчешће коришћени пестицид на свету, вероватно изазива рак.
КОБНА ДОЗА: Ево колико ВОДЕ смете да попијете у току дана, а све преко тога може НАПРАВИТИ ПРОБЛЕМ!
Оставите ЦИГАРЕТЕ помоћу овог ТРИКА, а за то вам је потребно свега 10 ДИНАРА (РЕЦЕПТ)
У извештају из 2011. године откривено је да је глифосат између 60 и 100 одсто узрока загађења ваздуха. У Европи, више од 40 посто подземних вода је позитивно на глифосат, а Немци су овај пестицид нашли у људском урину. Глифосат је пронађен и у крви људи па чак и у мајчином млеку.
Здравље деце: Деца су подложнија токсинима од одраслих. Америчка академија за педијатрију упозорила је да је изложеност пестицидима у раном узрасту повезана са раком код деце, смањеном конгитивном функцијом и проблемима у понашању. Истраживања су показала да предшколска деца изложена пестицидима имају мању издржљивост, лошију координацију очију и лошију краткорочну меморију од деце која нису била изложена истом нивоу токсина.
Да би се смањио ризик од ових болести, препорука је да се избегава куповина овог воћа и поврћа, осим ако није органско или произведено у вашој башти (јер ви знате колико прскате воће и чиме га прскате):
1. Јагоде
2. Јабуке
3. Нектарине
4. Брескве
5. Целер
6. Грожђе
7. Трешње
8. Спанаћ
9. Парадајз
10. Чери парадајз
11. Краставац
12. Паприка бабура
Тестирање појединих јагода показало је да су прскане са чак 17 различитих врста пестицида, док су грожђе и паприке прскане са 15 врста пестицида.
Уколико нисте у могућности да једете органску храну или сами да узгајате исту, препоручујемо вам ЧЕТИРИ начина како да оперете воће и поврће од пестицида:
Прање хладном водом
Истраживања су показала да се од 70 до 80 одсто пестицида може опрати са воћа и поврћа само хладном водом. Битно је да добро трљате воће и поврће рукама испод млаза воде. Такође, морате да обратите пажњу на пукотине и да их добро оперете (на пример, јабука око петељке) јер се ту најчешће задржавају пестициди.
Да би се воће и поврће ослободило од пестицида најмање 30 секунди га перите испод млаза воде.
Раствор соли
У четири шоље топле воде растворите две кашике соли. У тај раствор потопите воће или поврће па пустите да одстоји 30 до 60 минута. После тога оперите намирнивце испод млаза хладне воде. Овај раствор може да оштети јагоде па се не препоручује да их перете у њему.
Раствор сирћета и воде
У чинију сипајте воду и сирће у размери 2:1. У тај раствор потопите воће и поврће и пустите да одстоји пола сата до сат времена. Након тога оперите намирнице под млазом хладне воде. Осим што ћете га опрати од пестицида, воће и поврће ће дуже трајати након овог прања.
ПОМОЗИТЕ ВАШИМ КОЛЕНИМА! Ови ЈЕДНОСТАВНИ трикови ће вам ПОМОЋИ!
БЛИЖИ СЕ ЛЕТО! Изгледајте савршено у купаћем костиму! Затегните Г*ЗУ уз пар једноставних ТРИКОВА!
Домаћи спреј
У распршивач сипајте једну шољу воде, две кашике сирћета, једну кашику лимуновог сока. Испрскајте воће и поврће, сачекајте 30 секудни, па га оперите испод млаза хладне воде. Ово функционише ако сте у журби и не можете да чекате да се воће дезинфикује у раствору сирћета или соли.
Истраживања су показала да је један од бољих начина уклањања пестицида са воћа и поврћа - скидање коре (ако је то могуће). Салати, паприкама и јабукама морате да одсечете оне делове око петељки јер се ту налази највише пестицида и бактерија.