НЕЗРЕЛЕ, ЖУТЕ ИЛИ ПРЕЗРЕЛЕ– НИСУ СВЕ ЈЕДНАКО ЗДРАВЕ: Нутрициониста открива какве БАНАНЕ су најздравије и одговор ће вас изненадити
Откривено је какве банане су најздравије – зелене, зреле или презреле.
Банане су генерално здраве, садрже доста калијума који је важан за мишиће, фолате који утичу на расположење, триптофана који утичу на серотонин, тзв. хормон среће...
Упркос томе, постоје најбоље и најлошије банане, односно – ниједну банану није лоше јести, само су неке здравије од других.
У РОКУ ОД ЈЕДНОГ САТА БУДЕТЕ СКРОЗ МАЛАКСАЛИ! Стомачни вирус коси родитеље и децу по Србији: Ово су сви симптоми
Сумња се да је нос ОПЕРИСАЛА чак ПЕТ пута? Емина Јаховић је данас најлепша певачица, а старе слике би спалила да може (ФОТО)
Иако избор банане зависи и од укуса, нутриционисткиња Ријанон Ламберт је решила да каже своје стручно мишљење и да открије каква банана је најбоља.
Она је у разговору за "Дејли мејл" истакла да је банана воћка са великим извором калијума, те је сјајна за децу и старије особе.
Када је реч о бирању банане, Ријанон каже да би дијабетичари и људи који имају проблема са варењем требало да воде рачуна о фази зрелости воћке.
- Банане су воће које неки можда неће моћи да једу у изобиљу, на пример дијабетичари, због високог садржаја шећера. Истраживање је показало да код зелених банана скроб чини од 80 до 90 одсто удела у угљеним хидратима, а како сазрева, односно трули повећава се удео шећера. Зато се људима који болују од дијабетеса препоручују зеленије банане, како скок шећера у крви не би био превелик - истакла је дијететичарка.
Ламбертова је такође објаснила да људи који имају сметње при варењу би требало да бирају зрелије банане.
- Кад се скроб претвори у шећер, банана сазрева, а истраживања су показала да се жуће и зрелије банане лакше и брже варе.
Браон, презреле банане
Браон банана је најслађа и поређења ради, ова воћка средње величине садржи 17,4 грама шећера у презрелој варијанти, док жута, зрела банана исте величине садржи 14,4 граа шећера.
Разлог зашто се повећава количина шећера је што се скроб у банани, што су заправо сложени угљени хидрати, природно разлажу на просте шећере временом. Тако, на пример, жута, зрела банан садржи 6,35 грама скроба, а презрела само 0,45 грама.
Жуте банане
Када одете у куповину, вероватно ћете најпре ухватити за стандардне, жуте банане. И те, савршено зреле банане, добро је јести, али чак ни оне не нуде максимум ефеката на здравље.
Зелене банане
Најмање зреле банане садрже далеко мање шећера, а много више скроба. Пошто ензими који се налазе у стомаку не могу да разложе скроб из банане, то значи да ћете дуже бити сити након што поједете зелене банен.
Истраживање објављено у Британском журналу нутриционизма показало је да управо ова врста скроба у бананама повећава прозводњу масних киселина кратког ланца, који имају веома важну улогу у здрављу црева.
Ипак, на крају треба подвући да су банане здраве, било да су зелене, жуте или већ добијају браон флекице и презревају, али ако вас је занимало која је разлика и које су најздравије – сада знате.