Ове НАМИРНИЦЕ помажу код МАСНЕ ЈЕТРЕ, обарају холестерол и смањују ризик од високог притиска
Веома су добре и када претерате са алкохолом
Болест масне јетре је израз који лекари користе да означе низ различитих стања изазваних масним наслагама на јетри. Најчешће се открива код гојазних особа, а у раној фази обично не изазива озбиљне последице. Међутим, у каснијим стадијумима, може да доведе до озбиљних оштећења јетре, укључујући и цирозу, као и да изазове дијабетес, висок притисак и обољења бубрега.
Најопасније за масну јетру су намирнице са доста додатог шећера или соли, као и оне које садрже рафинисане угљене хидрате и засићене масти. Треба редовно контролисати етикете намирница које купујете, јер многе носе и већи ризик него што би се, по некој логици, могло закључити.
На пример, хлебу од интегралног брашна се, често, додаје више шећера при мешењу, јер ово тесто без тога буде горко у поређењу с оним за бели хлеб.
НАПОРАН ДАН ЗА РИБЕ, ПРОБЛЕМИ СА ФИНАНСИЈАМА: Близанци ће УПОЗНАТИ занимљиву особу, а ево шта да ОЧЕКУЈУ ОСТАЛИ
ОЖИЉАК ЈОЈ ОСТАО ЗАУВЕК: Далила Драгојевић морала да ОПЕРИШЕ НОС, а ево шта је још РАДИЛА од корекција (ВИДЕО)
Со је, такође, опасна па се препоручује да се преполови дневна доза за здраве особе - са 5гр на 2,5гр дневно. Подсећамо, особе са високом притиском не би требало уопште да додају со - ње већ има у многим непрерађеним намирницама.
Највише се препоручује медитеранска исхрана: доста зеленог поврћа, воћа сиромашнијег шећерима, орашастих плодова, махунарки, рибе и маслиновог уља. Храну треба што мање термички обрађивати, а оне намирнице које се могу јести сирове тако и послужите. Уз то је неопходно уздржавање од алкохола, као и смањена количина црвеног меса у исхрани.
Ако желите да ипак уживате у неким традиционалним специјалитетима који се код нас припремају од млевеног меса, саветујемо да јунетину и свињетину у рецептима замените пилетином и ћуретином. Пробајте мусаку, лазање или ћуфте од живинског млевеног меса - изненадићете се колико су укусни!
Уместо прилога сервирајте само салате, а уместо јаких сосова са пуно запршке, обрану павлаку зачињену љутом паприком.