Ових 5 делова намирница сви бацамо: Не знамо колико су здрави!
Велика грешка.
Многе домаћице бацају остатке намирница које чисте и сецкају за припрему јела. Тако обично у канти за смеће заврше корице, листови и семенке. Али, у некима од њих се налази богатство хранљивих материја, минерала и витамина.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/2044/proja-1.jpg?itok=BL7FVZco)
Имате брашна, немате квасца? Сетите се овог старог српског рецепта
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/10/21/armani.jpg?itok=YqM2XeH9)
Мода инспирисана 40-им годинама: Лето ће бити у знаку ова 3 тренда!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/04/27/profimedia-0361882538.jpg?itok=umyZ6ghd)
Правилна дезинфекција аутомобила: Ево како да убијете вирус, а да не оштетите унутрашњост возила!
Садржи антиоксидативну материју кварцетин, која снижава крвни притисак и штити кардиоваскуларни систем.
Када припремате вариво можете убацити кору црвеног лука у лонац, те кувати са другим намирницама, а извадити пре сервирања оброка.
Лиснато зелено поврће је пуно хранљивих материја. Листови броколија тако садрже витамин А и Ц, те калцијум, док је стабљика блитве богата витамином К и каротеноидима који делују као антиоксиданси. Зато их је добро искористити с остатком плодова.
Када чистимо дињу, семенке сви одмах бацамо. Али, ту много грешимо. Коштице овог воћа су пуне протеина, прехрамбених влакана, магнезијума, као и витамина Е.
Стога, коштице диње, баш као и коштице бундеве слободно очистите, те их испеците у рерни с мало маслиновог уља.
Целер садржи доста минерала и витамина, те је права бомба за организам. Многи заборављају и да горњи део плода скрива важне нутријенте, нарочито магнезијум, који помаже у изградњи мишића и костију.
Стога, искористите цео целер тако што ћете га насецкати на комадиће и додати сезонским супама и варивима.
Богата је влакнима који позитивно делују на пробавни систем, али и витамином Ц, који јача имунитет.
Најбољи учинак ће имати када је насецкате по месу, додате у десерт или осушите на сунцу са шећером и тако направити природне бомбоне.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/05/05/kackavalj-i-hleb.jpg?itok=-Y6EHDDs)
БРЗО И ЈЕДНОСТАВНО: Поховани сир из рерне богатог укуса
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/10/29/profimedia-0358299244.jpg?itok=rpSLRRfY)
ИСПОВЕСТ У КОЈОЈ ЋЕ СЕ МНОГИ ПРОНАЋИ: Шта радим док сам у изолацији
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/10/29/profimedia-0358299244.jpg?itok=rpSLRRfY)
Тост са путером и још 5 "јутарњих" намирница не треба јести пре 10 ујутру: Залепиће се за ваш стомак
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/08/27/profimedia-0341484015.jpg?itok=bjnMTO5H)
КАО ИЗ РЕСТОРАНА: Запечена тестенина болоњезе (РЕЦЕПТ)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/12/05/krompir.jpg?itok=pks2f5uK)
Шеф тврди: Кромпир за савршени пире не кува се у води!